Hlavní obsah

Ochrnutý horolezec stoupá na horu Fudži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Před sedmi lety ochrnul americký horolezec Keegan Reilly na spodní polovinu těla. Své lásky k vrcholům se však dnes dvaadvacetiletý dobrodruh nevzdal. V současné době na speciálně upraveném vozíku míří k vrcholu japonské sopky Fudži ve výšce 3776 metrů.

Foto: MPO

Ministr Kuba

Článek

Reilly zahájil výstup na speciálním titanovém kole v ceně přes milión korun, upraveném pro pohon rukama, v pondělí ráno. První den výstupu přinesl americkému sportovci komplikace, cesta vzhůru ale přesto pokračuje. Podle Reillyho dokonce zdolávání hory pokračuje jednodušeji, než očekával. "Stezky jsou široké, ale je tam spousta štěrku, kterým hodně trpí pneumatiky."

"Chtěli jsme výstup podniknout mimo Spojené státy, abychom předvedli více lidem, jakou zátěž extremní horolezectví pro postižené znamená," řekl Reilly, který na podobně upraveném stroji pro pohyb na sněhu zdolal například horu Mount Crystal v Michiganu.

Reilly doufá, že pokud mu to počasí a síly dovolí, dosáhne vrcholu japonské hory ve čtvrtek, o dva dny dříve než původně předpokládal. Normálně výstup po mírných svazích Fudži zabere šest až sedm hodin. Nejvyšší japonská hora je s každoročním letním návalem 200.000 turistů jedním z nejčastěji zdolávaných vrcholů na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám