Hlavní obsah

Nudě kraloval Rossi, Huleš zase šestnáctý

ČTK, Radek Malina-tv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEREZ

Přestože Ital Valentino Rossi, úřadující mistr světa v třídě Moto GP, startoval do 3. podniku MS silnilčních motocyklistů, který se jel v neděli v Jerezu, až z druhé řady, dojel si pro druhé letošní vítězství. Závod nejsilnější kubatury byl však značně nudný.

Foto: Marek Velebný

autobus centra neziskových organizací

Článek

"Připravovali jsme se velmi důkladně, protože jsme věděli, že zdejší okruh je velmi náročný. Měl jsem trošku obavy o pneumatiky, ale vše klaplo. I motocykl fungoval," vykládal Valentino Rossi. Triumfem se přiblížil k překonání rekordu bývalého šampióna Doohana, který na svém kontě během kariéry nashromáždil čtyřiapadesát vítězství. Rossiho od vyrovnání dělí už jen dvě prvenství.

Startoval z druhé řady

V Jerezu však zpočátku nic nenasvědčovala tak snadnému vítězství. Ital startoval až z pátého místa, a protože se mu nedařilo, propadl se ještě o dvě pozice. Jenže během druhého kola se posunul na druhé místo, v poslední levotočivé zatáčce ve třetím kole Rossi zaútočil, podjel Capirossiho a v dalším průběhu už jen zvyšoval svůj náskok. Vyhrál hladce, cílem projel ve stoje na zadním kole. "Ale první dvě kola byla těžká. Později už šlo vše hladce," hodnotil vítěz.

Capirossi ve 13. kole upadl, když byl na třetím místě. Smůlu měl i Gibernau, který vypadl ještě o pět kol dříve. Poprvé v kariéře vystoupil na stupně vítězů Australan Troy Bailyss: "Je to fantastický pocit stanout na stupních vítězů. Bylo to ostré, těžké, ale úspěšné. Jinak závod nebyl příliš vzrušující, řekl bych spíše nudný." Hovořil z duše mnoha fanouškům, kteří při průběhu závodu nejsilnější kubatury marně hledali byť sebemenší vzrušující okamžik.

Dvěstěpadesátky připravily dramatický závod

V kubatuře do 250 ccm bylo k vidění velké drama, z něhož vyšel vítězně domácí Elias. Přitom po startu uzavíral první desítku. V čele byl dlouho Poggiali, ale v patnáctém kole ho předjel Nieto, ale v závěru vedení nudržel. V 25. kole vedl znovu Poggiali, ale Elias ho podjel a ujal se vedení, v závěru pak odrazil všechny ataky soupeřů.

Češi těsně za body

Jaroslav Huleš zůstal podruhé v řadě za bodovaným místem, který dojel šestnáctý stejně jako před čtrnácti dny v Jihoafrickém Welkomu. Český jezdec startoval z 21. místa, ale rychle poskočil o čtyři místa výš. Start se naopak nevydařil druhému českému borci ve stejné kubatuře. Jakub Smrž se propadl z 21. místa o tři pozice, ani zlepšený výkon nestačil v cíli na lepší než 17. místo.

Nejslabší kubaturu vyhrál Ital Cecchinello před Němcem Jenknerem, který zajel fantastický závod a dostal se do čela průběžného pořadí. Na druhé místo se prodral až z jedenáctého. V posledním kole dokonce vedl, ale nakonec prohrál souboj s vítězným Cecchinellem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám