Hlavní obsah

Nizozemský tisk spílá Davidsovi a vyzdvihuje výkon Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Najít viníka porážky národního výběru nebyl pro nizozemské novináře velký problém. Záložník Juventusu Edgar Davids dal ve třinácté minutě faulem v pokutovém území Čechům možnost otevřít skóre, navíc šel po druhé žluté kartě pod sprchy. Prohra 1:3 vzala Nizozemcům šanci na přímý postup na mistrovství Evropy...

Foto: Rostislav Mžik

Lukrecius Chang

Článek

"Edgar Davids udělal stupidní chybu a zmařil veškeré holandské naděje," konstatoval list The Telegraaf, který píše o neomluvitelném chování nizozemského hráče proslulého fauly a sbíráním karet ve všech soutěžích.

Ostrou kritikou zahrnul národní tým list Metro. "Současný tým oranjes nemá schopnosti, aby mohl na mistrovství Evropy nebo světa bojovat o tituly," konstatoval komentátor. V podobném duchu hráče kamenoval i De Telegraaf. "V Portugalsku by se měla naprostá většina reprezentantů stylově rozloučit a prokázat tak Nizozemsku poslední službu," napsal list.

Neustále propíraný Davids

Podle nizozemských novinářů "oranjes" v Praze naprosto propadli a nezachránila je ani bojovnost. "Nizozemsku chyběla především psychická disciplína. Brzké vyloučení Davidse do tohoto obrázku přesně zapadá," napsal De Volkskrant a připomíná, že pro spoluhráče Pavla Nedvěda to byla už třetí červená karta v reprezentaci a čtrnáctá celkově. List Trouw záložníka Juventusu dokonce označil za symbol současného pádu nizozemské reprezentace.

Od Kollerovy penalty v 15. minutě nenarazil podle The Telegraafu český tým v utkání na žádný problém. "Češi dominovali od začátku až do konce. Nizozemští hrobníci se jmenují Koller, Poborský a Baroš," jmenoval střelce branek.

L´Équipe vyzdvihuje Poborského

Brzké vyloučení nervózního Edgara Davidse bylo rozhodujícím okamžikem zápasu také podle francouzského sportovního deníku L'Équipe. Tolik očekávaný duel nebyl moc pohledný a po technické stránce byl spíše zklamáním, píše L'Équipe.

Hrát proti českým fotbalistům, kteří letos v únoru porazili v Paříži v přípravném zápase francouzské obhájce evropského titulu, není podle něj ani v jedenácti žádný med. "V deseti a s jednogólovým mankem by bylo zapotřebí zažehnout na hřišti svíce ze všech pražských kostelů," poznamenal L'Équipe. Vyzdvihl hlavně výkon Karla Poborského, který "byl u všeho". Jinak ale francouzský list soudí, že ve druhé půli byli čeští fotbalisté myšlenkami spíše na oslavách, než na hřišti.

Van Nistelrooij a Kluivert - to prostě nefunguje

Nizozemci však nebyli schopni skutečného závěrečného tlaku, a to ani po nástupu Van Hooijdonka namísto Van Nistelrooije, který "začal psát novou kapitolu své technické neslučitelnosti s Kluivertem", píše L'Équipe. Podle něj se tak diváci na "malém stadionu Sparty" neměli ve skutečnosti čeho obávat a po závěrečném Barošově gólu v nastaveném čase mohli začít oslavovat. "A učit se portugalsky?" uzavírá deník.

Britský tisk si všiml především příspěvku liverpoolského útočníka Milana Baroše ke středečnímu vítězství. Podle internetového magazínu FC Liverpool se v reprezentaci opět vyznamenal a gólem zdůraznil svůj nárok na místo v základní sestavě klubu v příštím zápase proti Blackburnu. Připomíná, že to je v krátké době třetí Barošův gól v národním dresu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tulipány zkoseny, Češi mají ME jisté

Fantazie! Je rozhodnuto! Český fotbalový tým postupuje na mistrovství Evropy 2004 do Portugalska. Ve strhující rozhodující bitvě porazil ve středu večer...

Jak si vedli...

Čeští fotbalisté odvedli v rozhodujícím kvalifikačním utkání o mistrovství Evropy s Nizozemskem kvalitní kolektivní výkon, kterým zpečetili jistotu postupu...

Nedvěd: Musím poděkovat všem

Jako správný kapitán táhl neúnavně mužstvo k vítězství a patřil v zápasu s Nizozemskem k nejlepším hráčům na hřišti. Pavel Nedvěd po zásluze chválí...

Výběr článků

Načítám