Hlavní obsah

Lewis zvítězil v krvavé řeži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Duel evropských boxerských gladiátorů - Brita Lennoxe Lewise a Ukrajince Vitalije Klička - o titul profesionálního šampióna v těžké váze nadchl. Nabídl maximální nasazení a zápas doslova na krev. V divoké bitvě obhájil ceněnou trofej sedmatřicetiletý veterán Lewis, svého vyzyvatele zdolal po šesti kolech technickým k.o.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Šest vzrušujících kol přivedlo necelých šestnáct tisíc diváků v losangeleském Staples Centru do varu. Oba soupeři si během jednoho z nejostřejších soubojů posledních let vyměňovali tak tvrdé navštívenky, že ringový rozhodčí Lou Moret po konzultaci s lékařem Paulem Wallacem zápas ukončil. Silně krvácejícímu Kličkovi už nepovolil nastoupit do sedmého kola.

Při vyhlášení výsledku se halou neslo protestní bučení, diváci se dožadovali pokračování, stejně tak i Kličkou divokou gestikulací, za niž sklidil bouřlivé ovace. Vedle propásnuté možnosti získat mistrovský pás měl navíc bývalý vicemistr světa mezi amatéry další důvod ke zklamání: v době, kdy rozhodčí zápas ukončili, vedl na body 58:56.

Ukrajinec řádil

Lewis se přesto radoval ze 41. výhry ve svém čtyřiačtyřicátém souboji v profesionálním ringu. Bankovní konto si vylepšil o více než šest miliónů dolarů. Jeho ukrajinský rival utrpěl teprve druhou porážku v kariéře a musí se spokojit s částkou jen mírně převyšující jeden milión.

Duel byl původně plánován na 12 kol, ale Lewisův drtivý hák ze začátku třetího dějství, jímž otevřel Kličkovi levé obočí, nakonec rozhodl. Zranění ztrpčovalo vyzyvateli život stále více a bylo příčinou předčasného konce. Přesto to byl právě Kličko, který do utkání vtrhl jako velká voda a úřadujícího šampióna zasypával sprškou sebevědomých ran.

Kdo si v tu chvíli vzpomněl na Lewisova chvástavá slova o tom, že si dá soupeře k obědu, musel se pousmát. Dvoumetrový ukrajinský bijec řádil, levačkou si udržoval Lewise na distanc a sám mu navíc dal několikrát citelně pocítit účinek svých direktů.

Brit se z defenzívy vymanil až v úvodu třetího kola, kdy již zmíněným plným úderem soupeřem pořádně otřásl. Od té doby musel Kličko bojovat nejen s renomovaným držitelem titulu, ale i se sníženou viditelností, již mu způsobovala silně krvácející rána a nateklé oko. Přesto statečně bojoval a prokázal srdce šampióna.

Po bitvě ještě slovní přestřelka

"Cítím se jako šampión," řekl Kličko po souboji. "Nechtěl jsem, aby to zastavili, chtěl jsem bojovat dál. Nebylo to jednoduché, ale cítím se jako bych vyhrál. Moc dobře vím, že jsem mu dal co proto," pokračoval. Narážel na konec druhého kola, po němž se Lewisovi doslova třásly nohy.

S tímto tvrzením ovšem Lewis samozřejmě nesouhlasil. "Stejně by prohrál. Dříve nebo později bych ho prostě poslal k zemi," gestikuloval. "Podívejte se mu do tváře a uvidíte moji vizitku," zakončil.

Reklama

Související články

Kličko prý nemá na Lewise šanci

Dva naprosto odlišné typy boxerů svede dohromady očekávaný sobotní zápas o titul mistra světa v těžké váze organizace WBC. Ukrajinský bijec Vitalij Kličko...

Výběr článků

Načítám