Hlavní obsah

Kličko prý nemá na Lewise šanci

LOS ANGELES

Dva naprosto odlišné typy boxerů svede dohromady očekávaný sobotní zápas o titul mistra světa v těžké váze organizace WBC. Ukrajinský bijec Vitalij Kličko vůbec vybočuje ze zavedené představy o profesionálním rohovníkovi. Jedenatřicetiletý boxer si totiž klestí cestu mezi ringy s vysokoškolskými diplomy v kapse.

Foto: Archív MJVM

Jedna z vystavených panenek

Článek

Kličko ovšem není žádným zjemnělým intelektuálem. Rány rozdává i inkasuje, což dokumentuje i pohled do jeho profesionální bilance, kterou kazí jediná porážka. Ta ale dala jeho sobotnímu soupeři Lennoxu Lewisovi záminku k tomu, aby si z něj utahoval.

Absence srdce šampióna

Tradiční maratón siláckých prohlášení uvedl Lewis na tiskové konferenci v dějišti zápasu v Los Angeles tvrzením, že Kličko nemůže vyhrát, protože nemá srdce šampióna. V narážce tak připomněl výčitky, které se Ukrajinci sesypaly na hlavu před třemi lety po zápasu o titul WBO, v němž prohrál s Američanem Chrisem Byrdem.

Tehdy chybělo jedno kolo do konce zápasu a vše se zdálo být jasné. Kličko byl po celých devět kol lepší a u rozhodčích byl jednoznačným vítězem. Zbývalo přestát jediné kolo, ale Ukrajinec překvapivě hodil do ringu ručník.

Později vyšlo najevo, že se zranil už ve čtvrtém kole a že šlo o vážnou věc, o čemž svědčil i fakt, že musel na operaci a dalších osm měsíců jen nečinně přihlížel, jak na jeho boxerské rukavice sedá prach. "Každý má právo na svůj názor," nechal se tehdy slyšet Kličko. "Buď mi můžou věřit, že jsem dělal, co bylo v mých silách, nebo taky ne, to je na nich," krčil rameny.

Lev: Bojoval bych i s jednou rukou

Lewis by prý za takových okolností stejně zápas dokončil. "Říkal jsem si - to přece není možné, ten chlapík nemá srdce, to není šampión. I kdybych měl jen jednu ruku, mlátil bych s ní dál kolem sebe hlava nehlava," tvrdil britský boxer, jemuž se přezdívá Lev.

Kličko tedy možná nemá srdce bojovníka, ale zato dokáže výborně odhadnout soupeře a je schopen rychle a s rozvahou kombinovat. To je výhoda, díky níž Lewise s přehledem porazí, tvrdí ukrajinský profesor Leonid Volkov, u něhož boxer před lety studoval.

"Rozdíl je v tom, že on v ringu myslí. Dokáže soupeře rychle přečíst," tvrdil Volkov v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Není snadné jej porazit, protože předem odhadne, z které strany přijde úder. Není tím typem boxera, který se chlubí jen svou silou."

"Rocky" se nekonal

Ani sám Ukrajinec se ale nedrží zpátky. "Vím, že do ringu vstoupím jako outsider. Ale svět bude nakonec překvapen - sobota večer bude patřit novému mistru světa, jehož jméno bude Kličko," vzkázal do tábora soupeře.

Jinak ale čtvrteční tisková konference novináře zklamala. Po excesech Mika Tysona čekali aspoň slovní útoky, ale marně. "Každý, kdo přišel na dnešní tiskovou konferenci a čekal něco ze čtvrtého dílu Rockyho, byl zklamaný," píše čtvrteční vydání listu The New York Times s odkazem na filmovou ságu hollywoodské hvězdy Sylvestera Stallonea. "Místo tvrďáka Ivana Draga, který neustále opakoval - musím tě zničit, tam byl Kličko, který Lewisovi děkoval, že se s ním utká."

Lennox Claudius Lewis
Narozen: 2. září 1965 v Londýně.
Výška a váha: 195 cm/112 kg.
Bilance:
amatérský ring: 105 zápasů, 94 vítězství, 11 proher
profesionální ring: 43 zápasů, 40 vítězství (31 K. O.), jedna remíza, dvě prohry.
Úspěchy:
amatérský ring (reprezentoval Kanadu): juniorský mistr světa v supertěžké váze (1983), 2. místo na Světovém poháru (1985), olympijský vítěz v supertěžké váze (1988);
profesionální ring: evropský šampion v těžké váze (1990 - 92), šampion Britského společenství (1992), světový šampion v těžké váze (říjen 1992 - září 1994, únor 1997 - duben 2001, od listopadu 2001).
Vitalij Vladimirovič Kličko
Narozen: 19. července 1971 v Bělovodsku (Kyrgyzstán).
Výška a váha: 200 cm/112 kg.
Bilance:
amatérský ring: 210 zápasů, 195 vítězství, 15 proher;
profesionální ring: 33 zápasů, 32 vítězství (31 K. O.), jedna prohra.
Největší úspěchy:
amatérský ring: 2. místo na MS 1995 v supertěžké váze;
profesionální ring: evropský šampion v těžké váze (říjen 1998 - červen 1999, od listopadu 2000), šampion federace WBO (1998 - 2000), šampion federace WBA (od ledna 2001).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám