Hlavní obsah

Kresta na Barum rallye havaroval, ale pokračuje

Novinky, Radek Malina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Portugalský jezdec Miguel Campos vstoupil nejlépe do 33. ročníku zlínské Barum rallye, pátého podniku mistrovství České republiky. Domácí favorit Roman Kresta je po lehčí havárii až na pátém místě. Nejlepší z Čechů je zatím lídr průběžného pořadí domácího mistrovství Václav Pech na třetí pozici.

Foto: Aleš Plevka

Podmanivou atmosféru koncertu podpořily i hořící svíčky

Článek

"Zatím je všechno ok. Žádné problémy nemáme," pochvaloval si Campos, společně s Belgičanem Bruno Thirym vedoucí muž evropského šampionátu. Právě bývalý tovární jezdec Škody je zatím hlavním Camposovým soupeřem. Zatímco Portugalec vyhrál čtyři erzety, Thiry pouze jednu. Po prvním dnu však ztrácí necelé tři sekundy.

Kresta začal výborně a vyhrál první zkoušku, ale na druhé najel moc rychle do jednoho ze zpomalovacích retardérů a poničil předek svého peugeotu. "Byl jsem moc rychlý, ale naštěstí jsme mohli normálně pokračovat," oddechl si dvojnásobný vítěz zlínské rallye. V následném servisu nestihli mechanici vše opravit v předepsaném časovém limitu a Kresta inkasoval dvacetisekundovou penalizaci. I když poté plánoval útok na přední místa, moc se mu nedařilo a na první místo ztrácí téměř minutu.

Naprosto v klidu naopak jede Pech, jenž se taktickou jízdou bez zbytečného rizika posunul na třetí pozici. V popředí se drží i oba polští jezdci Janusz Kulig a Leszek Kuzaj, stejně jako Jan Kopecký. Všichni počítají s tím, že o úspěchu se bude rozhodovat až v sobotu a neděli, kdy by na Zlínsku mělo pršet. Déšť poznamenal již šestou zkoušku.

Zapíše se Kresta do historie?

Vítěz Barum rallye bude znám v neděli odpoledne. Na 131 soutěžících čeká ve třech dnech 20 erzet. Celkem absolvují posádky 850 km, z čehož tvoří 311,81 km speciální měřené úseky.

K největším favoritům patří právě Kresta. Pokud by Barum rallye vyhrál potřetí v kariéře, nesmazatelně by se zapsal do historie, neboť stejný počet triumfů mají jen takové veličiny jako Hubáček, Haugland a Bertone.

Ukázat se v nejlepším světle bude chtít i Tomáš Enge s Octavií WRC. Vyjma Valouška, jehož trápí bolavá záda a čeká ho operace plotýnek, nebude na startu chybět nikdo z české špičky včetně vedoucího muže šampionátu Václava Pecha.

Reklama

Výběr článků

Načítám