Hlavní obsah

Je to lumpárna, láteří trenér klisny, jež dopovala

Novinky, Václav Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Těžko by někdo u nás našel koně, o kterém se mluvilo v téhle sezóně víc. Klisna Ohne Sorge triumfovala všude, kam přijela. A do toho přilétla z laboratoře v Kolíně nad Rýnem zpráva o jejím dopingu po výhře v červencovém Slovenském derby v Bratislavě. Je to, jako by z atletů chytili Šebrleho či z lyžařů Koukala.

Foto: Jana Digrinová

Lovecký salonek na prvním prohlídkovém okruhu s kuželníkem.

Článek

"Mám čisté svědomí," říká Filip Neuberg, trenér klisny, která před triumfem na Slovensku vyhrála i České derby. Dává najevo, že neví, jak se zakázaná substance isox suprin dostala do jejího těla.

"Má jít o protizánětlivou látku, ale neužili jsme žádné léky. Jinak bych ji do dostihu neposlal. Vše konzultuju s veterinářem," hájí se. I u koní jsou často dopinkem léky. Seznam zakázaných prostředků vydává organizace dostihových autorit.

Bere to jako záhadu

Neubergovi hrozí tvrdý trest. I proto žádá o ověření druhého vzorku. Ten se ale většinou neliší od prvního testu. "Ale je to naše právo," stojí si za svým.

"Nespekulujme, dokud není znám B-test. Loni měl vítěz Švýcarského derby pozititivní áčko a béčko bylo negativní," reaguje šéf bratislavského závodiště Marián Šurda. Je ale zaskočen výsledkem, s nímž se setkal po necelém roce. A opět u Neubergova koně. Loni to byl All Meine Träume.

Trenér se nezdráhá říci, že jej kdosi záměrně ničí. "Tehdy jsem také netušil, jak se to stalo. Asi mám nepřátele. Je to lumpárna," naznačuje rozhořčeně, že se o pozitivní výsledek postaral kdosi cizí. Neví ale jak. Je mu to záhadou.

Zdrženlivě se k Neubergovým slovům staví Šurda. "Ten názor mu neberu, ale on je pro nás odpovědnou osobou a důležitá jsou fakta. Dostal tu vše, co potřeboval. Byl i u odběru, vše proběhlo podle směrnic," líčí slovenský dostihový boss.

Zbavuje se viny?

Že by spiknutí jako vystřižené z románů? Anebo jen zbavování se viny, jak to často bývá u dopujících sportovců? Neuberg se každopádně bojí, že mu na čas seberou trenérskou licenci. "To by pro mě byla katastrofa," děsí se. Soudit jej budou slovenské dostihové orgány. Že by v případě pozitivního B-vzorku byl trest tvrdší než loňská pokuta ve výši 30 tisíc, nevylučuje ani Šurda. "Je to opakované provinění," podotýká.

Klisna samotná by dál mohla běhat, ale až po uzavření případu. "To může být do 14 dnů," míní Šurda. Diskvalifikace by se vztahovala jen na Slovenské derby, které by tak vyhrál další kůň z českého tréninku Tankred. S více než osmisettisícovou prémií ve slovenských korunách by se loučil majitel Ohne Sorge Karel Koubek. Úžasný příběh, v němž koupil svého prvního koně, který mu hned vyhrával statisíce, by dostal trhlinu.

Pro klisnu nebyl test na Slovensku první v sezóně. Negativní byla zkouška po červnovém Českém derby. "Četnost odběrů se zvýšila, týkají se vítězů velkých dostihů. K tomu se další vybírají namátkou už i na menších závodištích," připomíná Neuberg.

"Jen šílenec by zkoušel něco dát takovému koni, každý tušil, že je to favoritka a test ji nemine," tvrdí Václav Luka, prezident Jockey clubu, české dostihové autority.

Nedělá z toho senzaci

Jak to ale vlastně je? Cpou trenéři doping do koní? Mají lidé přijít o představu čistého boje nádherných tvorů? "Je to problém i v dostizích. Ale v jaké sportovní oblasti není? U koní to rozhodně není četné nějak nadmíru," soudí Luka. Více případů registruje na západ od našich hranic. "V Německu naráz odhalili doping u 11 koní jediného trenéra. Tři procenta testů bývají v dostihově vyspělých pozitivní. U nás to není tolik," říká.

Širšímu testování brání cena. Jedna zkouška v kolínském institutu biochemie stojí 7000-11 000 korun. Platí ji zčásti stát. Ročně se jich u nás dělá 50-60. Letos nebyla žádná pozitivní, loni jediný. "Na Slovensku jich na sezónu plánujeme 50, z 36 dosavadních je pozitivní jen Ohne Sorge," připojuje Šurda. Luka to odmítá brát jako senzaci. "Není to tragédie, vztyčený prst ano. Hlavně pro trenéry, aby dělali profesionálněji a dali pozor na všechno," pokračuje. Lituje poničení pověsti dostihů. "U slavného koně tohle bolí o to víc."

Reklama

Související témata:

Související články

Laciná klisna vyhrává milióny

Tak to byl úžasný nákup. Asi málokomu se takový povede. Na dostihové poměry byla klisna Ohne Sorge takřka zadarmo, teď svému majiteli vyhrává milióny. V neděli...

Výběr článků

Načítám