Hlavní obsah

Huzarski předvedl v sedmé etapě Závodu míru nečekané sólo

– NAUMBURK

Husarský kousek se podařil polskému cyklistovi Bartoszi Huzarskému v sedmé etapě Závodu míru. Trasu z německého Lübbenu do Naumburku v délce 214 kilometrů absolvoval téměř celou v sólovém úniku a do cíle dorazil s pětiminutovým náskokem.

Foto: Šermířský spolek URSI, o.s.

Znak pořádajícího Šermířského spolku URSI.

Článek

Hlavní peloton přivedl do cíle Němec Danilo Hondo před Italem Enrikem Deganem. V průběžném pořadí se nic nezměnilo, vede nadále německý závodník Steffen Wesemann o deset sekund před českým jezdcem Ondřejem Sosenkou, Tomáš Konečný se posunul na šestou pozici.

Nejdelší etapa letošního závodu vedoucí prakticky pouze po rovině měla nečekaný průběh. Ještě před rychlostní prémií na patnáctém kilometru vyrazil dopředu dvaadvacetiletý Polák Huzarski. Prémii vyhrál, poté se ovšem nezařadil zpět do pelotonu, ale naopak pokračoval v sólové jízdě. Jeho náskok narůstal neuvěřitelně rychle, protože soupeři jeli v poklidu své tempo.

Huzarski sahal po žlutém trikotu

Na šedesátém kilometru měl Polák k dobru již téměř deset minut, na stém třiadvacet. Rekordní náskok mu naměřili rozhodčí na 134. kilometru, to ostatní ztráceli 26:20 a v té chvíli se oblékl Huzarski do pomyslného žlutého trikotu.

Teprve poté roztočili na vyšší obrátky své pedály závodníci německé stáje Telekom a k nim se přidali i jezdci týmů Wiesenhof, eD'system- ZVVZ a další.

Odstup se začal zmenšovat, přesto Huzarski stále držel dostatečný odstup a do cíle dorazil o pět minut dříve než soupeři. "Zaútočil jsem na první prémii a zpočátku vůbec nevěřil. Když však náskok vzrostl na 26 minut, tak jsem si začal říkat, že by to mohlo vyjít. Posledních patnáct kilometrů při bočním větru jsem si protrpěl, ale za největší úspěch mé kariéry to stálo," řekl v cíli Huzarski.

Trkal: konečně odpočinek

Ve spurtu o druhé místo potvrdil opět své kvality, rychlost a technickou vyspělost Hondo, z českých závodníků projel páskou první Michal Přecechtěl z eD'system-ZVVZ na šestnáctém místě.

Spokojený s průběhem etapy byl i průběžně druhý Sosenka. "Všichni favorité se již šetřili na páteční královskou etapu. Tam to bude o výkonnosti, a tak nikdo nechtěl zbytečně plýtvat silami. Před výkonem Huzarského je však třeba smeknout, tolik kilometrů být v úniku a dotáhnout jej do konce, to je uctyhodné," řekl Sosenka.

I František Trkal z eD'system-ZVVZ byl rád, že si poprvé v letošním závodě alespoň trochu odpočinul. "Jedu už podesáté a za tu dobu nepamatuji, že by se neustále závodilo. Zatím byla odpočinková jen dnešní první část etapy," dodal Trkal."

Výsledky - 7. etapa
Lübben - Naumburk, 213,6 km
1. Huzarski (Pol./Mroz)5:28:25
2. Hondo (Něm.)-5:10
3. Degano (It.)
4. Wrolich (Rak.)
5. Lewandowski (Pol.)
6. Roodhooft (Belg.)
7. Radosz (Pol.)
8. Czajkowski (Pol.)
9. Vanderaerden (Belg.)
10. Schröder (Něm.)
...
16. Přecechtěl
18. Konečný
31. Trkal
35. Benčík
41. Sosenka
Průběžné pořadí:
1. Wesemann (Něm.)30:28:45
2. Sosenka (ČR)-10
3. Poitschke (Něm.)-7:11
4. Piil (Dán.)-7:15
5. Piatek (Pol.)- 7:16
6. Konečný (ČR)-7:19
7. Serri (It.)
8. Pinotti (It.)
9. Galinski (Pol.)-7:20
10. Heppner (Něm.)
11. Benčík (ČR)

Reklama

Související články

Závod míru: Sosenka ukázal Wesemannovi záda

Cyklista Ondřej Sosenka z polské prvodivizní stáje CCC Polsat zvítězil ve čtvrté etapě Závodu míru, vedoucí z Klodzka do Walbrzychu. Na trati dlouhé téměř 180...

Sosenka drží druhou příčku na Závodu míru

Dánský cyklista Thomas Bruun Eriksen ze stáje Team CSC zvítězil v páté etapě Závodu míru v délce 212,8 km z Jaworu do Zelené Hory. V celkové klasifikaci zvýšil...

Výběr článků

Načítám