Hlavní obsah

Wesemann vyhrál etapu, ale Závodu míru dál vládne Hondo

Novinky, Jan Krůta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRNOV/POLANICA ZDROJ

Čtyřnásobný vítěz cyklistického Závodu míru Němec Steffen Wesemann se v letošním ročníku poprvé ukázal. Vyhrál nedělní etapu, která zavedla peloton do Polska, ale celkově stále vede jeho stájový kolega z Telekomu Danilo Hondo. Ten ke dvěma prvenstvím včera přidal třetí místo. "Paradoxně mi pomohl ten pád," narážel Wesemann na situaci asi 600 metrů před cílem v Polanici Zdroj.

Foto: Roman Mašín
Článek

Přes deset jezdců totiž skončilo na zemi a německý vítěz se pádu stihl po levé straně vyhnout. "Pak jsem tam měl dost místa. A jsem hlavně rád, že jsem se do toho pádu nezapletl, vypadalo to hodně nepříjemně." Mohl o tom vyprávět kapitán týmu eD"system-ZVVZ Lubor Tesař. V den svých 32. narozenin skončil místo boje o stupně vítězů na zemi. "To jsem si dal dárek... Lehlo to těsně přede mnou a já už neměl kam uhnout," říkal s bolestivou grimasou v obličeji. Celý sedřený, navíc si narazil rameno a prst na ruce. "Doufám, že budu pokračovat dál. Udělám maximum, aby to šlo," dodal zklamaný Tesař.

Aby toho nebylo málo, neméně zkušený Konečný měl 10 km před cílem defekt, a tak bylo týmovým maximem sedmé místo Přecechtěla ve spurtu. V kopcovité etapě se startem v Krnově dostal peloton zabrat. Sedm vrchařských prémií včetně náročného stoupání na Červenohorské sedlo a k tomu psí počasí. Déšť, zima a v horách mlha, že bylo vidět maximálně na dvacet metrů. "Bylo to hodně nepříjemné, hlavně ta zima," konstatoval Luboš Kejval.

Bucháček se ukázal

Českým hrdinou etapy byl však závodník týmu Joko-Velamos Tomáš Bucháček. Jenže ani on nakonec neměl důvod k oslavě. Ve sjezdu z vrchařské prémie do Králíků dojel dvojici polských uprchlíků Wojtase a Krzyweho, drželi si náskok kolem dvou minut, ale přestože se statečně rval, na okruhu v cílovém městě ho peloton převálcoval. Hlavně díky Telekomu, který celou etapu udával tempo hlavního pole. "Vsadil jsem na jednu kartu. Bylo to buď, nebo," řekl Bucháček, který v Joku jezdí druhým rokem. "Cítil jsem se dobře a věřil jsem, že to bude můj den. Ty kopce dobře znám, hodně tady trénuju. Bojoval jsem do konce a i když to nevyšlo, tak jsem rád, že jsem se aspoň ukázal."

V sobotní etapě z Uničova do Opavy triumfoval ve spurtu Hondo. "Tým mi výborně připravil pozici. Dost jsme se ale nadřeli. Bylo to těžší, než jsme čekali," řekl německý rychlík vizáží připomínající věhlasného italského spurtéra Cipolliniho. V celkovém pořadí jsou zatím minimální odstupy, ale v pondělní etapě se už peloton na 99% roztrhá. Je považována za první královskou, na 180 kilometrech z Klodzka do Walbrzychu je hned osm vrchařských prémií.

Reklama

Související témata:

Související články

Závod míru pokračuje druhou etapou

Cyklistický Závod mír dnes pokračuje druhou etapou. Cyklisté o etapové vítězství bojují na trase Uničov - Opava dlouhé 155,4 km. Páteční úvodní etapu...

Výběr článků

Načítám