Hlavní obsah

Hrozící válka zatím v USA ovlivnila jen baseball

NEW YORK

Napětí, které s blížícím se konfliktem v Perském zálivu narůstá, zasáhlo ve Spojených státech amerických i do sportu. Prvním odvětvím, které reagovalo na mezinárodní situaci, byl baseball, jehož vedení zrušilo dva plánované zápasy v Japonsku, které měly odstartovat letošní ročník profesionální soutěže.

Foto: Pavel Kalina

Krásný svatební dort, škoda ho jíst

Článek

V termínu 25. a 26. března se v Tokiu měly utkat celky Seattlu a Oaklandu. "Za současné politické situace nemají hráči ani funkcionáři na takovou cestu pomyšlení. V této kritické chvíli by pro ně bylo hrozné být půl zeměkoule daleko od svých nejbližších," vysvětlil komisionář profesionální baseballové ligy MLB Bud Selig. Neočekává však, že by válka narušila zahájení soutěže v USA.

MLB začala mimo Ameriku zatím čtyřikrát v historii, přičemž v Japonsku již před třemi lety. Hráči Seattlu a Orlanda do poslední chvíle netušili, zda do Tokia odletí a o zrušení cesty se dozvěděli jen pár hodin předem. Utkat by se nyní měli až 3. dubna a 30. června v Oaklandu.

Japonci do USA přijedou

Podobné pochopení pro odvolání exhibice jako američtí sportovní činovníci ale neměl člen japonské baseballové federace Hiromori Kawaši. "Naši fanoušci se těšili na velký zážitek. Proto považuji odvolání za poněkud nešťastné," řekl.

Naopak Japonská fotbalová asociace (JFA) potvrdila konání zápasu 26. března v San Diegu proti Uruguayi i o tři dny později v Seattlu s týmem Spojených států. "Američané se sami rozhodli do Japonska nepřiletět. I my jsme učinili vlastní rozhodnutí na základě informací od ministerstva zahraničí a amerických úřadů," uvedl generální sekretář JFA Takeo Hirata.

V ostatních sportovních odvětvích se zatím se změnami plánů nepočítá. Kompetentní funkcionáři však nadále budou diskutovat o případných změnách. Ke znepokojení sportovců v zámoří přispěl i irácký vyslanec při OSN Muhammad Aldouri prohlášením, že pokud Američané zaútočí, nebude pro ně žádné místo na světě bezpečné. Zahájení konfliktu lze přitom očekávat možná už v noci se středy na čtvrtek.

Změny v ostatních soutěžích se neplánují

"V případě války se poradíme, zda bude vhodné udělat nějaké změny v našem kalendáři," připustil v úterý mluvčí NBA Brian McIntyre. Připomněl, že o bezpečnost hráčů i dalších členů všech týmů je dbáno s maximálním nasazením již od teroristického útoku na USA z 11. září 2001.

Mluvčí NHL Frank Brown rovněž zatím nepředpokládá, že válka v Iráku by ovlivnila nabitý program nejlepší hokejové soutěže na světě. "Předpokládáme, že všechny zápasy se budou hrát podle rozpisu," řekl.

Tenisty a tenistky čeká od středy turnaj série Masters v Miami. "Život jde dál. Myslím, že tak si to prezident přál," podotkl šéf turnaje Butch Buchholz. V tomto týdnu začnou v zámoří rovněž univerzitní basketbalová mistrovství NCAA, budou se konat i golfové turnaje série PGA a o víkendu se v Bristolu pojede podle plánu závod automobilové série NASCAR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám