Hlavní obsah

Hilgertová vylovila z Ledového kanálu zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUGSBURG

Druhou zlatou medaili z mistrovství světa vodních slalomářů si přiveze domů kajakářka Štěpánka Hilgertová. Na šampionátu v Augsburgu potvrdila výbornou formu a po nejrychlejší jízdě v semifinále nenašla přemožitelku ani ve finálové části.

Foto: Josef Hora

Pódium

Článek

Další česká zástupkyně Irena Pavelková dojela na umělém Ledovém kanálu ve finále sedmá, Vanda Semerádová skončila už v semifinále na 20. místě a do závěrečné jízdy nepostoupila.

Trenér a manžel Luboš Hilgert okamžitě poslal dalšího svého svěřence Ondřeje Rabba do blízkého obchodu pro jahody a šampaňské. "Zatím nemám slov. Na startu jsem se cítila dobře, i když hodinová pauza mezi semifinále a finále byla dost krátká a byla jsem dost tuhá. Pak jsem to naštěstí rozjezdila," řekla Hilgertová.

"Věděla jsem, že když neudělám velký kiks, bude medaile, ale vítězství je vždycky něco víc," radovala se Hilgertová, ktré se tak podařilo stoprocentně napravit zklamání z loňského šampionátu ve francouzském Bourg Saint Maurice, kdy se převrhla v kvalifikaci a nedojela do cíle.

Devátá mezinárodní medaile kariéry

I proto věnovala letošní přípravě maximální pozornost a vynechala dokonce poslední závod Světového poháru ve slovinském Tacenu, aby se mohla připravovat přímo v dějišti mistrovství.

Světové zlato získala nejúspěšnější česká kajakářka už podruhé, první radost jí přinesl triumf v roce 1999 ve španělském Seu d'Urquell, navíc je majitelkou dvou olympijských zlatých, z Atlanty 1996 a Sydney 2000. V roce 2000 získala v italské Mezzaně rovněž titul mistryně Evropy.

Stříbrné medaile má z MS z Brazílie v roce 1997, z mistrovství Evropy z Ledového kanálu v Augsburgu o rok později a z ME v Roudnici v roce 1998. Jediný bronz vybojovala na mezinárodní scéně předloni na ME v Čunovu.

O zlatu rozhodl skvělý závěr

Stříbrnou medaili si z Augsburgu odveze domácí Jennifer Bongardtová, která na českou reprezentantku ztratila celkem 2,79 s, třetí skončila obhájkyně titulu z loňska Rebecca Giddensová z USA. Ta jela v druhém kole na riziko, byla nakonec ve finále nejrychlejší a na stupně vítězů se dostala z páté pozice.

Tíhu role favoritky nezvládla Slovenka Gabriela Stacherová, která spadla z třetího místa na desáté, protože se ve finále obrátila. Hilgertová měla ještě na druhém mezičasu o sekundu a půl horší čas než Bongardtová, ale skvělou jízdou v závěru se protlačila na nejvyšší stupínek.

Bronzová hlídka kanoistů

V soutěži hlídek se o druhý medailový zisk dne postarali kanoisté Stanislav Ježek, Tomáš Indruch a Jan Mašek, kteří vybojovali bronz. V druhé jízdě, kterou zvládli ze všech týmů nejrychleji, dokonce atakovali stříbro, ale nakonec s Francouzi prohráli o 49 setin.

Závod vyhráli Slováci a Michal Martikán má tak na svém kontě po výhře v individuálním závodu už druhé zlato. Francouzská sestava podala po závodě protest proti údajnému šťouchu slovenského týmu na trati, který však jury zamítla. V případě, že by arbitři dali za pravdu Francouzům, stali by se mistři světa oni, neboť se slovenskými kanoisty prohráli o 1,68 sekundy. Na umístění české hlídky protest nemá vliv.

"Je to škoda, bylo to o kousek," shodla se česká trojice po dojezdu. "Já jsem doufal, že vyhrajeme," řekl Stanislav Ježek, který měl od závodu Světového poháru v Tacenu potíže s ramenem a také v Augsburgu ho cítil. "Přiznám se, všechny chyby jsem udělal já," prohlásil Ježek. "Ne ne," opáčila okamžitě zbyla dvojice unisono. "To jsou gentlemani, co?" smál se Ježek.

Výsledky:
Ženy, K1 - finále:
1. Hilgertová (ČR)224,02 (2 trestné sekundy)
2. Bongardtová (Něm.)226,81 (4)
3. Giddensová (USA)228,10 (0)
4. Planertová (Něm.)229,54 (0)
5. Corrieová (Brit.)232,96 (0)
6. Zamišková (SR)234,35 (2)
7. Pavelková (ČR)235,84 (2)
8. Giaiová-Pronová (It.)236,71 (0)
9. Bardetová (Fr.)239,51 (6)
10. Stacherová (SR)240,08 (2)
Muži, hlídky 3xC1:
1. Slovensko (Slafkovský, Minčík, Martikán)212,24 (0 trestných sekund
2. Francie (T. Estanguet, Brugvin, P. Estanguet)213,92 (0)
3. ČR (Ježek, Indruch, Mašek)214,41 (0)
4. Německo219,74 (4)
5. Slovinsko234,37 (10)

Reklama

Související témata:

Související články

Slalomáři pojedou o medaile i o Atény

Se dvěma cíli, získat co nejvíce cenných kovů a uspět v boji o místa pro olympijské hry 2004 v Aténách, budou ode středy do neděle bojovat se zahraničními...

Výběr článků

Načítám