Hlavní obsah

Čtvrtfinále pokračuje v Pardubicích a Třinci

Novinky, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE/TŘINEC

Zcela zaplněná hlediště v Pardubicích a Třinci uvidí ve čtvrtek páté dějství čtvrtfinálových sérií play-off hokejové extraligy, jejichž stav je shodně 2:2 na zápasy. Domácí celky sní o třetím vítězství, které by je přiblížilo pouhý krok od postupu, stejné plány ale střádají i hosté ze Znojma, resp. Vítkovic.

Foto: Radek Novák
Článek

V největší pohodě mohou být Znojemští, kteří se bleskově vzpamatovali ze sedmigólového přídělu v druhém zápase a doma srovnali stav série. Při třetím vystoupení na ledě favorizovaných Pardubic nemají co ztratit.

"Hráči si teď hodně věří, dovolí si víc a navíc zjistili, že dokáží soupeře předčít i kombinačně. Můžeme hrát ve čtvrtek uvolněně, nervozita je teď jasně na straně soupeře. Boj o semifinále se vrátil znovu na začátek. Zůstáváme ale na zemi, uspět lze jen s maximální obětavostí a při štěstí v koncovce," tvrdí trenér Miloš Hořava.

V kabině čistili vzduch

Suverénní vítěz základní části po dvou domácích výhrách ve Znojmě selhal. "Podlehli jsme sebeuspokojení a hráli nesoustředěně. Nepracovali jsme jako tým a spadli tvrdě na zem," připouští kouč Miloš Říha a už zase slyší hlasy o psychické labilitě hráčů, která byla v posledních pěti letech hlavní příčinou čtvrtfinálového krachu Pardubic.

Trenér připouští, že vnitřní rozklad, kdy se hledají chyby u druhých a tým přestává fungovat, dokáže zničit ambice i sebelepšího mužstva. "Musíme se vrátit k zodpovědné týmové hře a nenechat se strhnout. Kluci si rozebrali situaci i mezi sebou, v kabině se vyčistil vzduch," hledá Říha recept na úspěch. "Pokud bychom dali rychle vedoucí gól, bylo by vše jednodušší," tuší pardubický kouč.

Klíčové páté utkání

"Všichni hráči se musí podřídit a makat naplno. Znovu nastolíme tvrdou kázeň i disciplínu. Kdo vyhraje pátý zápas, bude mít už postup na dosah," tvrdí Říha, jenž uvažuje o přesunech v sestavě a věří, že týmu pomůže vyprodaná Duhová aréna. "Doufám, že naši hráči nastoupí bez respektu a s vědomím, že musí enormně bojovat a hrát především zodpovědně dozadu," doplňuje Hořava.

Klíčovými postavami Znojma byli především na domácím ledě slovenští útočníci Uram s Pucherem. "Pozvedli hru celého týmu a důležitými góly probudili chuť i v ostatních," přiznává Hořava. "Když hrajeme disciplinovaně v obraně, čistě dohráváme souboje, tak nejsou na ledě vůbec vidět. Jenže když jim dáme prostor a hrajeme individualisticky a alibisticky, tak oni toho dokáží využít. Naivním přístupem ke hře jsme jim umožnili vyniknout," namítá Říha.

Oceláři cítí výhodu

V moravskoslezské bitvě zatím není domácí led tak podstatnou výhodou, Třinec i Vítkovice už dokázaly uspět na půdě soupeře. Třinečtí po ostravském vítězství 7:0 chtějí před vlastním publikem udělat podstatný krok k postupu. "Psychická výhoda je teď na naší straně, věřím, že toho využijeme," říká útočník Jan Marek. "Počítají se výhry, ne skóre. V Třinci se znovu pokusíme otočit vývoj série na svou stranu. Myslím, že moc gólů nepadne," slibuje trenér dnešních hostí Ladislav Svozil.

Pro Oceláře však zatím hovoří lépe rozložená síla týmu. Góly dávají tři formace, zatímco u Vítkovic se prosadili jen hráči první řady. "Musíme být důraznější, tlačit se před bránu, nebát se rány," burcuje Svozil.

Když odmyslíme samostatné nájezdy, třinecký brankář Lakosil neinkasoval už 151 minut. "Má vynikající formu, mužstvo mu věří," zdůrazňuje kouč Pavel Marek a prozrazuje: "Musíme si udržet aktivitu v prostoru před brankou, bude znovu ohromně důležité proměňovat šance hned v úvodu."

Vítkovice bez Výtiska

V sestavě Vítkovic dojde k razantním změnám. Kouč nepočítá s obráncem Výtiskem, který má mít už sjednané angažmá pro příští sezónu ve Spartě a raději povolává tři hráče z jihlavské Dukly na střídavý start. "Pohromadě zůstane asi jen elitní Burgrův útok.Určitě chceme do hry nasadit jednoho z nejlepších hráčů prvoligového play-off Hloucha, který má čich na gólové situace," přiznává Svozil.

Reklama

Související články

Vítkovice obrat nedokonaly

Třinec se musel v úvodním čtvrtfinále play-off s Vítkovicemi vypořádat s absencí Pavelka, přesto však působil kompaktněji a díky pozorné obraně potvrdil výhodu...

Extraligový suverén vydřel těsnou výhru

Suverén základní části extraligy z Pardubic musel první výhru ve čtvrtfinálové sérii se znojemskými Orly těžce vydřít. "Znojmo hrálo hodně uvolněně, zatímco...

O vyrovnání série rozhodl Moravec

Čtvrtfinálový duel regionálních rivalů nabízí gólové momenty výhradně v přesilovkách. Vítkovice zvládly v Třinci početní výhody narozdíl od prvního souboje...

Výběr článků

Načítám