Hlavní obsah

Cantona zazářil na filmovém plátně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie má novou filmovou hvězdu. Jmenuje se Eric Cantona. Bývalý francouzský fotbalový reprezentant a hráč anglické ligy se sice před kamerou neobjevil poprvé, ale tentokrát se kritika jednomyslně shoduje: Cantona umí hrát.

Foto: Martin Šalek

Vizualizace: Jak by mohl vypadat nový "Bulovka - market"

Článek

Sedmatřicetiletý bouřlivák ztvárnil ve snímku L'Outremangeur (volně přeloženo jako Přejídač) tělnatého marseillského detektiva, který se zamiluje do mladé vražedkyně, uvedl britský deník The Independent.

Cantonu filmaři navlékli do zvláštního kostýmu, v němž vytrénovaný fotbalista vypadá jako nefalšovaný tlusťoch. Sám sobě se tento bývalý postrach fotbalových obránců vůbec nepodobá.

Zatímco reakce na film režírovaný Thierrym Binistim jsou smíšené, komentáře na téma Cantonův herecký výkon bývalému fotbalistovi jednoznačně lichotí. "Vklouzne do kůže tohoto velmi osamělého muže a dokáže mu vtisknout citlivý, hluboký náboj," píše kritik deníku Le Figaro.

Francouzské kulturní a intelektuální vrstvy až dosud nebraly Cantonu pro jeho fotbalovou minulost a nápadný marseillský akcent příliš vážně. Ve snímku, který se odehrává právě v Marseille, ale není jeho jižní přízvuk překážkou.

Současná kráska a zvíře

L'Outremangeur je jakousi soudobou verzí pohádky Kráska a zvíře. Cantona ztvárnil roli komisaře Sélény, detektiva, jenž se vyrovnává se svým traumatem z dětství neustále se něčím ládovat. Séléna při vyšetřování zjistí, že mladá žena zabila svého strýce, jenž ji od dětství zneužíval, a učiní Else nabídku: zapomene na její prohřešek, když s ním bude po jeden rok denně večeřet. Podobně jako v pohádce Elsa zjistí, že za neatraktivním zevnějškem se skrývá příjemný muž. Séléna hodí minulost za hlavu a rozhodne se kvůli Else zhubnout.

V rozhovoru pro francouzský tisk Cantona uvedl, že jej přitahoval nevyzpytatelný Sélénův charakter. "Film mi dal šanci prozkoumat stíny mého vlastního charakteru, položit si existenciální otázky a pochopit strach z prázdnoty," řekl Cantona.

Poslední Cantonův film, Apporte-moi ton amour (Dones mi svou lásku), který bývalý fotbalista režíroval, je o duševní poruše. Minulý měsíc vyhrál cenu na francouzském festivalu krátkých filmů. Téma je Cantonovi blízké: fotbalistův otec kdysi pracoval v psychiatrické léčebně a sám Cantona přiznal, že navštěvoval kurzy psychoanalýzy.

Přátelství boxera a šimpanze

Cantonův herecký talent byl až dosud nedoceněn. V jeho předchozí roli ve snímku Mookie z roku 1998 hrál boxera, který se spřátelí s mluvícím šimpanzem. Kritikové si zlomyslně rýpli, že šimpanz svým hereckým výkonem Cantonu zcela zastínil.

Jestli se po Cantonově nynějším hereckém úspěchu rozjede jeho filmová kariéra naplno, je zatím ve hvězdách. Nedávno se proslýchalo, že Cantona hledá uplatnění v oblasti fotbalového managementu. Požitek z hraní a malování nemůže zastínit vzrušení z fotbalu, řekl herec pro Le Figaro.

Nic se nemůže vyrovnat vstřelení vítězného gólu v posledních minutách finále Anglického poháru, svěřil se slavný kanonýr (Cantona takto skóroval v roce 1996 ve Wembley, když hrál za anglický tým Manchester United).

Eric Cantona ukončil překvapivě fotbalovou kariéru v roce 1997. V roce 2001 byl fanoušky zvolen nejlepším fotbalistou všech dob v týmu Manchesteru United.

Související témata:

Výběr článků

Načítám