Hlavní obsah

Basketbalisty New Jersey dělí krok od finále konference

NEW YORK

Pouze jedno vítězství dělí basketbalisty New Jersey v play off NBA od postupu do finále Východní konference. Finalista loňského ročníku po dvou úspěších v Bostonu vyhrál i první zápas v sérii na domácí palubovce 94:76. Hráči New Jersey mohou vybojovat postup už v pondělí.

Foto: Ilustrační foto HZS
Článek

Jako velká psychická opora basketbalistům New Jersey slouží fakt, že ještě žádný tým v historii nedokázal v play off NBA obrátit sérii za stavu 0:3. "Před zápasem jsem hráčům říkal, že je velký rozdíl mezi 3:0 a 2:1 v sérii," uvedl trenér Nets Byron Scott. "Zareagovali na to velice dobře. Je to skvělé vítězství, hrát takhle od začátku do konce je úžasné," chválil své svěřence. Hráči New Jersey mohou vybojovat postup už v pondělí.

Hlavním tahounem vítězů byl Kenyon Martin, který nastřílel 25 bodů. Zdatně mu sekundoval Richard Jefferson, nejlepší střelec předchozího zápasu v Bostonu. "Chtěli jsme být hodně agresivní. Byl to skvělý týmový výkon. Chceme ho zopakovat v pondělí a doufejme, že sérii ukončíme," přál si Martin. Domácí přišli v závěru kvůli zranění nohy o Paula Pierce, s 23 body a deseti doskoky nejlepšího hráče Bostonu.

Herec Nicholson seřval rozhodčího a Lakers vyhráli

V semifinále Východní konference poprvé zvítězili obhájci titulu Los Angeles Lakers, kteří doma zdolali San Antonio 110:95 a snížili jeho vedení v sérii na 1:2. Hlavní strůjcem úspěchu byl autor 39 bodů Kobe Bryant. Lakers páteční výhrou ukončili sérii šesti porážek od San Antonia v této sezóně. Hrdina Spurs z minulého utkání, málo známý Bruce Bowen, tentokrát zcela vyhořel a dal jen tři body.

Basketbalistům Los Angeles pomohl i jejich fanoušek herec Jack Nicholson. Proslulý bouřlivák nezapřel horkou krev ve druhé čtvrtině, když sudí Mark Wunderlich odpískal třetí osobní chybu domácí hvězdě Shaquillu O'Nealovi. Nicholson v nezbytných slunečních brýlích vstal ze svého tradičního místa a začal na rozhodčího rozčileně křičet přesně tak, jako to znají diváci z jeho filmů.

Druhý sudí během hercova výstupu došel za pořadateli a vyzval je, aby přivolali ochranku, pokud bude Nicholson vyvádět dál. Také díky neustálému vedení hráčů Lakers se však prominentní host uklidnil a zbytek zápasu jen sledoval. "Platím za tohle místo spoustu peněz. Nikdo mi nemůže říct, abych si sednul. Tohle je NBA," horlil v poločase Nicholson. "Děkujeme Jackovi za podporu. Je to vážně velký basketbalový fanoušek. Dneska nám pomohl," vykládal po zápasu s úsměvem O'Neal, který dal 21 bodů a doskočil 16 míčů.

Zraněné koleno vyřadilo Webbera

Klíčový hráč Sacramenta Chris Webber zmešká zbytek play off basketbalové NBA kvůli poškozené chrupavce v levém koleni, které si poranil ve čtvrtečním zápasu proti Dallasu. Vyšetření ukázalo, že Webber bude muset na artroskopii, po níž ho čeká čtyři až šest týdnů klidu. Jeho absence je velkou ranou pro ambiciozní celek, který pomýšlel na titul.

"Chris si celou sezonu počínal jako opravdový bojovník, hrál s řadou zranění. Tohle je velké zklamání pro nás i pro něj," litoval ztráty viceprezident Sacramenta Geoff Petrie. Webber, který má v klubu nejlepší bilanci ve střelbě, doskocích i přihrávkách, odstoupil ze čtvrtečního utkání ve třetí čtvrtině. Jeho tým nakonec podlehl Dallasu 110:132 a stav semifinálové série Západní konference je nyní vyrovnaný 1:1.

Výsledky play off NBA a plán zápasů
Západní konference:
San Antonio Spurs vs. L.A. Lakers
Stav série:2:1
1. zápasSan Antonio 87, Lakers 82
2. zápasSan Antonio 114, Lakers 95
3. zápasLakers 110, San Antonio 95
4. zápas11. května Lakers vs. San Antonio
případný 5. zápas13. května San Antonio vs. Lakers
případný 6. zápas15. května Lakers vs. San Antonio
případný 7. zápas17. května San Antonio vs. Lakers
Sacramento Kings vs. Dallas Mavericks
Stav série:1:1
1. zápasSacramento 124, Dallas 113
2. zápasDallas 132, Sacramento 110
3. zápas10. května Sacramento vs. Dallas
4. zápas11. května Sacramento vs. Dallas
případný 5. zápas13. května Dallas vs. Sacramento
případný 6. zápas15. května Sacramento vs. Dallas
případný 7. zápas17. května Dallas vs. Sacramento
Východní konference:
New Jersey Nets vs. Boston Celtics
Stav série:3:0
1. zápasNew Jersey 97, Boston 93
2. zápasNew Jersey 104, Boston 95
3. zápasNew Jersey 94, Boston 76
4. zápas12. května Boston vs. New Jersey
případný 5. zápas14. května New Jersey vs. Boston
případný 6. zápas16. května Boston vs. New Jersey
případný 7. zápas18. května New Jersey vs. Boston
Detroit Pistons vs. Philadelphia 76ers
Stav série:2:0
1. zápasDetroit 98, Philadelphia 87
2. zápasDetroit 104, Philadelphia 97 (OT)
3. zápas10. května Philadelphia vs. Detroit
4. zápas11. května Philadelphia vs. Detroit
případný 5. zápas14. května Detroit vs. Philadelphia
případný 6. zápas16. května Philadelphia vs. Detroit
případný 7. zápas18. května Detroit vs. Philadelphia

Výsledky:

Východní konference - semifinále:

New Jersey - Boston 94:76

(stav série 3:0)

Západní konference - semifinále:

Los Angeles Lakers - San Antonio 110:95

(stav série 1:2)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám