Hlavní obsah

Barum Rally láká evropskou elitu

Novinky, Petr Wilfer
PRAHA

Jednadvacet vozů WRC a deset jezdců s B licencí automobilové federace FIA se objeví na startu 33. ročníku Barum Rally, zařazeného s nejvyšším koeficientem 20 do kalendáře mistrovství Evropy v automobilových soutěžích. Celkově se pořadatelům osmého podniku ME, který se pojede na Zlínsku 28.-31. srpna, přihlásilo 156 posádek ze 14 zemí.

Foto: Staré Hrady
Článek

Jedním z největších lákadel bude pro příznivce rallye souboj dvou nejlepších jezdců průběžného pořadí evropského šampionátu, Portugalce Miguela Campose a Belgičana Bruno Thiryho, kteří jezdí na Peugeotech 206. Po předchozím měření sil na Madeiře mají oba shodný počet bodů. Kromě nich se na trati objeví i Polák Kuzaj se Subaru Imprezza, ve skupině N se přihlásil se stejným vozem i Brit Higgins. Se Škodou Octavia bude startovat Argentinec Pozzo.

Kompletní česká špička

Domácí špička se sejde prakticky kompletní. Nejvyšší ambice určitě bude mít dvojnásobný vítěz Barum Rally Roman Kresta s Peugeotem 206. Loni soutěž nedokončil, když tři erzety před koncem narazil do stromu. Povzbuzením před letošním startem by pro něj měl být fakt, že na nedávném podniku mistrovství světa, Německé rallye, jako první český jezdec v historii vyhrál rychlostní zkoušku.

Z domácích soupeřů by mu měli nejvíc konkurovat Václav Pech s Fordem Focus, vedoucí muž českého šampionátu, Jan Kopecký s octavií nebo bratři Vojtěchové na Peugeotech 206.

Zajímavé momenty v okolí Slušovic

Pořadatelé připravili pro jezdce tři etapy s celkem 20 rychlostními zkouškami. Ty se pojedou na devíti úsecích, všechny bude třeba absolvovat dvakrát, ve Slušovicích a na Trojáku dokonce třikrát.

Nejzajímavější by měly být sobotní průjezdy okolím slušovického dostihového závodiště, kde bude pro diváky připraven kemp a také zajímavý celodenní doprovodný program. "Pro jezdce bude asi nejhezčí nedělní vložka přes Bunč. Ale ta není tolik přístupná pro diváky," uvedl ředitel závodu Miloslav Regner.

Celý program Barum Rally začne ve čtvrtek 28. srpna v 16 hodin technickou přejímkou na zlínském náměstí, která bude přístupná veřejnosti. Na stejném místě bude v neděli odpoledne vyhlášení vítězů. Starty do jednotlivých etap a páteční a sobotní cíl budou ve Zlíně pod Velkým kinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám