Hlavní obsah

Areál Zelený ostrov poskytne veškeré služby

Novinky, Vlastimil Rádl
PRAHA

Areál Zelený ostrov v pražských Vysočanech, jehož součástí je i nově budovaná Hala Sazka, kde by se příští rok mělo pořádat mistrovství světa v ledním hokeji, bude multifunkčním komplexem s veškerým vybavením. Hala nebude odkázána jen na sport, bude nabízet až 26 variant prostorového uspořádání podle různých potřeb.

Foto: Jitka Vokurková

Mládě mravenečníka čtyřprstého.

Článek

Součástí haly bude osm šaten pro hokejové týmy, čtyři menší šatny, ošetřovna, dvě podlaží s klubovými sedadly a lóžemi. Média budou mít k dispozici plně vybavené prostory. Pod střechou bude zavěšen osmihranný videopanel. Hala bude mít i vlastní televizní okruh a studio. "Vše ale bude na vyšší úrovni než jinde v Evropě," řekl Právu hlavní architekt haly Martin Vokatý.

Chybět podle architekta nebudou desítky restaurací, pivních barů a rychlých občerstvení. "V aréně bude i pětihvězdičková restaurace," podotkl. Nejen uvnitř samotné arény, ale i po jejím vnějším prstenci, takže návštěvník nemusí nutně vstoupit do haly, bude celá řada obchodů a butiků nebo třeba kadeřník. "Přímo v hale nebude chybět obchod s různými suvenýry. Přesnou skladbu ostatních obchodů však zatím neznám, protože tam bude řada prostor k pronajmutí, kde mohou být umístěny různé druhy služeb," informoval Vokatý. Parkoviště by mělo pojmout 1800 automobilů.

Uvnitř Haly Sazka bude i velký prostor vyhrazený pro síň slávy českého sportu. V ní by se měly shromažďovat různé sportovní předměty různých velikánů českého sportu. Chybět ba tak neměla například tenisová raketa Ivana Lendla nebo brusle bývalé mistryně světa v krasobruslení Áji Vrzáňové, která by se měla stát patronkou síně. Před halou bude umístěna replika sochy Emila Zátopka, jejíž originál je umístěn v parku sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne.

Nejen aréna

Zelený ostrov se však nebude skládat jen z multifunkční arény. Jeho součástí bude i malá tréninková hala. Po jedné straně bude ostrovu vévodit luxusní hotel ve tvaru dvou půloblouků. Vedle hotelu bude stát nákupní a zábavní centrum, kde si na své přijde celá rodina. Z druhé strany bude ostrov ohraničen administrativním centrem.

"Hala, která vyrůstá ve Vysočanech nemá nikde na světě konkurenci. Je stavěna podle zcela z nového konceptu, jehož předlohou se staly zkušenosti z USA a Kanady. Je stavěna pro pohodlí všech návštěvníků a tak, aby si svou víceúčelovostí dokázala na sebe vydělat," sdělil mluvčí firmy Bestsport, dceřiné společnosti Sazky, která je výstavbou pověřena Jan Vala s tím, že pražská hala bude lepší a promyšlenější, než nejnovější hala v Evropě, která byla nedávno otevřena v Hamburku. "Naše hala si myslím, že hned tak nezestárne," dodal Vala.

Podle generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka si nejen Praha, ale celá Česká republika takový projekt zaslouží. "Při povodních byla zničena jediná krytá atletická hala ve Stromovce a sportovci nemají nyní kde soutěžit," uvedl Hušák. Proto se také mistrovství ČR muselo konat na Slovensku. Právě kvůli víceúčelovosti, kdy v Hale Sazka vznikne po menších úpravách atletický ovál se šesti dráhami, se rozhodl atletický svaz požádat o pořádání mistrovství Evropy v halové atletice v roce 2007. Přivítat by jej měla právě Hala Sazka.

Kapacita hlediště arény pro lední hokej by měla být 16 300 míst, pro atletiku 11 000 a pro rockové koncerty 18 000 míst.

Reklama

Související témata:

Související články

V Lichnově se natáčí film

I na vesnici se mohou dít velké věci. To chce dokázat volnočasový oddíl Tojstoráci z Lichnova (okres Nový Jičín), který se rozhodl natočit vlastní film....

Sazka prý získala úvěr na stavbu haly

Úvěr na pokračování výstavby výstavby multifunkční Haly Sazka v pržských Vysočanech údajně získala od První městské banky. Informovala o tom ve čtvrtek Česká...

Výběr článků

Načítám