Hlavní obsah

V Lichnově se natáčí film

Novinky, Jiří Matúš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I na vesnici se mohou dít velké věci. To chce dokázat volnočasový oddíl Tojstoráci z Lichnova (okres Nový Jičín), který se rozhodl natočit vlastní film. A to ne jen tak ledajaký. Premiéru filmu budete moci vidět napůl na plátně a napůl naživo, a to už začátkem dubna. Navíc ve filmu hrají pouze děti.

Foto: Jiří Matúš

Děti natáčejí film, kde planeta Země hraje velkou roli.

Článek

Tojstoráci letos slaví čtvrté narozeniny a jako každý rok připravují oslavy svého výročí – TojOslavy. Ba co víc, letos v rámci oslav natáčí rovnou „celovečerní“ film. Ten ponese název Nová dobrodružství Malého prince. Jeho premiéru můžete shlédnout v sobotu 2. dubna v sále Kulturního domu v Lichnově.

Film nebude úplně tradiční. Hrají v něm pouze děti a bude částečně předtočený a částečně se bude odehrávat naživo před zraky diváků. Na podiu bude vše snímáno a následně vznikne kompletní film, který potrvá přibližně hodinu a půl. Hrát bude především 17 dětí z Tojstoráků.

A na co se můžete těšit? Exupéryho Malý princ dostává od Osudu novou šanci poznat planetu Zemi a život na ní. Svět pozoruje od jeho počátku, sleduje jeho vývoj a dostává se až do současnosti. V průběhu času jej čeká nejedno překvapení a nejednou mu půjde i o život. Potká mnoho moudrých lidí, ale stále nedokáže pochopit smysl života. Ještěže mu hodiny času dávají možnost poznat různá časová období a místa.

Nakonec se dostane až do současnosti, kde poznává něco nového, něco úžasného. Jenže Osud jej nechce nechat na pokoji a Malému princi hrozí, že bude muset odejít i z tohoto světa. Podaří se mu za pomocí přátel vyřešit tento problém? Na odpověď si musíte počkat do samotného filmu.

Stejně těžké, jako to má Malý princ ve filmu, to mají i Tojstoráci při vzniku filmu. „Stojí to nejenom fůru času, kdy s dětmi natáčíme, nacvičujeme, chystáme scény, stříháme videa apod., ale také peníze, které nám stále chybí," říká Jiří Matúš, vedoucí projektu.

Věřme tedy, že vznik amatérského filmu dopadne dobře a děti tak budou součástí projektu, při kterém se mnoho naučí, dostanou příležitost ukázat se v záři reflektorů a podívají se na různá místa. Natáčet se má i v Praze.

A kdo by chtěl vědět o projektu více, nechť se podívá na stránky Tojstoráků, které najdete na www.tojstoraci.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám