Hlavní obsah

Zveřejnění odměn rozčililo ukrajinského ministra. Manželce totiž zatajil nečekaný příjem

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mimořádně vysoké odměny vládních úředníků koncem loňského roku si chtěli v pátek posvítit ukrajinští poslanci. Kvůli demisi premiéra na interpelace ale vůbec nedošlo. Podle médií si ministři a další státní zaměstnanci přišli na statisícové až milionové odměny, zatímco běžné příjmy se pohybují v řádu tisíců hřiven.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr spravedlnost Denys Maljuska

Článek

Ministr spravedlnosti Denys Maljuska si loni stěžoval, že pokud jeho měsíční příjem nestoupne alespoň na 80 tisíc hřiven, dlouho ve funkci nevydrží. V prosinci dostal odměnu 226 tisíc hřiven. Po zveřejnění částky si stěžoval, že se ho manželka ptala, „kde jsou peníze“. Doma totiž celou sumu nepřiznal s tím, že musel zaplatit daně.

Podle médií si „šokující“ odměny nechali „pod stromeček“ vyplatit úředníci z ministerstva kultury, mládeže a tělovýchovy. Anatolij Maksymčuk, první náměstek ministra, obdržel asi 405 tisíc hřiven (přes 380 tisíc Kč) a podobně si polepšila i řada dalších náměstků.

Kyjev vyměnil se separatisty 200 vězňů

Evropa

Kritiku loni sklidilo vedení energetické společnosti Naftohaz, když oznámilo, že si vyplatí 29 milionů dolarů (přes 656 milionů korun) odměn z kompenzace ve výši 2,9 miliardy dolarů, kterou koncem roku Ukrajině vyplatilo Rusko. „Je nepřijatelné, když důchodce má dva tisíce hřiven (1885 Kč) a někdo další půl milionu,“ zlobil se David Arachmija, šéf parlamentní frakce vládní strany Služebník lidu.

Pozornost upoutal i Ihor Smiljanskyj, generální ředitel Ukrpošty. Ten údajně měsíčně bere téměř 1,9 milionu hřiven a jeho příjem je vyšší, než má prezident USA. Roční plat Donalda Trumpa je podle médií 400 tisíc dolarů, zatímco roční příjem šéfa ukrajinské pošty vyčíslili v přepočtu na zhruba 950 tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám