Hlavní obsah

Děti zachráněné z džungle v nemocnici moc nemluví. Ale chtějí si hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová média nadále sledují příběh čtyř kolumbijských sourozenců ve věku jeden až 13 let, kteří po pádu letadla přežili čtyřicet dní v nehostinné amazonské džungli. Tři dívky a chlapec byli převezeni do nemocnice v Bogotě, kde se nyní zotavují. Nejvíce pozornosti vyžaduje nejmladší, teprve roční dívka Cristin, děti ale nejsou nijak ohroženy na životě. Sice příliš nemluví a jsou slabé, přesto si chtějí hrát.

Foto: Colombian Presidency, Reuters

Návštěva v nemocnici, kde se zotavují děti ztracené v džungli

Článek

Podle kolumbijských úřadů je zdravotní stav dětí „přijatelný“. Ministr obrany Iván Velásquez uvedl, že se děti uzdravují a hydratují. „Přirozeně je to složitá situace, a ještě nemohou jíst,“ cituje ho SkyNews.

Lesly (13), Soleiny (9), Tien (4) a roční Cristin strávili v nehostinné amazonské džungli čtyřicet dní. Podle generála Carlose Rincona Aranga je ve stabilním stavu také nejmladší Cristin, která vyžaduje více lékařské péče především z hlediska výživy. Dívenka své první narozeniny oslavila v džungli.

Děti v nemocnici navštívil také kolumbijský prezident Gustavo Petro a přinesl jim dárky.

V Kolumbii po 40 dnech našli děti ztracené po pádu letadlaVideo: Reuters

Společnost dětem dělal pes

Ačkoliv děti nejsou příliš výmluvné, s lékaři i tak o svém pobytu v džungli utrousily pár slov. Podle šéfky Kolumbijského Institutu pro Rodinu Astrid Caceresové prý děti zpočátku doprovázel pes.

„Řekly nám o malém psovi, který jim dělal společnost. Ztratil se a nevědí, kde je,“ uvedla.

Není jasné, zda se nejedná o armádního psa Wilsona, který se ztratil v džungli a po němž vojáci stále pátrají.

„O jejich vzpomínkách na džungli se příliš nebavíme, hovořili jsme ale o jejich pocitech. Moc toho nenamluví a jsou slabé, ale chtějí si hrát. Ještě nemluví tak, jak bychom si představovali, ale dejme jim čas,“ dodala Caceresová.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

V Kolumbii zachránili děti ztracené v džungli po pádu letadla

Jak Lesly udržela sourozence naživu

Děti zřejmě přežily především díky nejstarší třináctileté Lesly a jejím znalostem o přežití v džungli, které nabrala ve svém domorodém kmeni Huitoto. Dědeček dětí uvedl, že děti džungli dobře znají již od útlého věku, kdy se učí lovit a rybařit.

O tom, že se čtyřlístku sourozenců podařilo přežít v panenské, husté a nebezpečné džungli díky znalostem svých předků, jež se naučily ve své komunitě, nepochyboval ani vůdce domorodého kmene Guanano z oblasti Vaupés Johna Morena.

Podle výpovědí babičky a tety dětí je na pobyt v džungli připravily „hry o přežití“, které hrávaly a při kterých v džungli rozbíjely tábor.

Nejstarší Lesly stavěla pro mladší sestry a bratra primitivní přístřešky, kdy si například pomáhala gumičkami do vlasů ke svázání a upevnění větví. Zprvu děti pojídaly mouku, která byla na palubě letadla, později semínka a ovoce, o němž Lesly věděla, že je jedlé. Věděla také, jak se postarat o roční dítě. Již předtím byla zvyklá starat se o své sourozence, zatímco jejich maminka byla v práci.

Podle dědečka jsou děti velmi slabé, ale šťastné, že se konečně shledaly s rodinou. Babička uvedla, že je velmi vděčná, a to i matce přírodě, že děti pustila na svobodu. „Dávala jim (Lesly sourozencům, pozn. red.) mouku a chléb, jakékoliv jedlé ovoce z džungle. Vědí, co mohou jíst,“ citoval babičku Daily Mail.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Trosky letadla, v němž děti cestovaly

Děti cestovaly společně se svou matkou malým letadlem Cessna 206 z amazonské provincie Araracuara do malého města San Jose del Guaviare. Stroj, který se zřítil, měl mít technické problémy již krátce po vzlétnutí a nakonec mu selhal motor. Pilot stihl vyslat nouzové volání o pomoc.

Na palubě letadla byli celkem tři dospělí včetně matky dětí a pilota, žádný z nich nepřežil. Jejich těla byla později, konkrétně 16. května, nalezena uvnitř vraku.

Naději, že všechny děti, či alespoň některé z nich by mohlo být stále naživu, dávaly prarodičům i záchranářům předměty, které byly nalezeny poblíž letadla. Postupně pátrací týmy nacházely předměty svědčící o přítomnosti dětí, jako například stopy, zbytky ovoce nebo stavby primitivních přístřešků. Nakonec byly děti nalezeny po dlouhých čtyřiceti dnech v pátek v kolumbijském departmentu Caquetá.

Foto: Cesar Carrion, ČTK/AP

Kolumbijský prezident Gustavo Petro se zdravotní sestrou v nemocnici, kde se děti zotavují

Hrdinka Lesly. Děti po pádu letadla vedla 40 dní džunglí 13letá dívka

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám