Hlavní obsah

Hrdinka Lesly. Děti po pádu letadla vedla 40 dní džunglí 13letá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvyživené, dehydrované a pokryté štípanci od hmyzu, ale živé našli záchranáři v pátek po dlouhých čtyřiceti dnech pátrání čtyři sourozence ve věku 13, 9, 4 a jeden rok, se kterými se 1. května nad amazonskou džunglí zřítilo letadlo. Děti pocházejí z domorodé komunity Huitoto, jejichž základní praktiky o přežití v džungli měla znát především nejstarší dívka Lesly.

V Kolumbii po 40 dnech našli děti ztracené po pádu letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Lesly (13), Soleiny (9), Tien (4) a roční Cristin strávili v nehostinné amazonské džungli čtyřicet dní. Jejich přežití je přirovnáváno k zázraku už jen proto, že za více než měsíc nenarazili na žádná nebezpečná zvířata, která v džungli žijí, jako jsou pumy, jaguáři nebo jedovatí hadi. Hrozbou je také silná dehydratace, infekce nebo tropické nemoci, například malárie.

Jak přesně děti přežily není zatím jasné. Podle dědečka dětí, Fidencia Valencia, ale děti džungli dobře znají již od útlého věku, kdy se učí lovit a rybařit, píše Daily Mail.

To potvrzují i slova vůdce domorodého kmene Guanano z oblasti Vaupés Johna Morena, kterého citoval server Cambio Colombia. „Je to panenská, hustá a nebezpečná džungle. Proto se děti musely uchýlit ke znalostem svých předků, které se naučily ve své komunitě, aby mohly přežít. Nepochybujeme, že se jim to podařilo právě díky těmto znalostem,“ uvedl s tím, že děti vychovává babička, která se v místní domorodé rezervaci velmi dobře vyzná.

Foto: Colombian Military Forces, Reuters

V Kolumbii zachránili děti ztracené v džungli po pádu letadla

Stavěly si primitivní přístřešky

Záchranáři společně se psy nacházeli během pátracích akcí stopy – dětskou lahev, pleny, gumičku do vlasů, nůžky, primitivní přístřešky a zbytky ovoce, kterým se děti živily. Tyto nálezy dávaly prarodičům i záchranářům naději, že by děti mohly být stále naživu. Do džungle tak byly shazovány potravinové balíčky, záchranáři také v džungli pomocí megafonu pouštěli nahrávku vzkazu babičky dětí, aby zůstaly na jednom místě.

„Udělali jsme vše, co bylo nutné, abychom nemožné učinili možným. Nasadili jsme satelity, nasadili jsme letadla, která shazovala jídlo a letáky,“ shrnul pátrací akce generál Pedro Sánchez, velitel společného vojenského velitelství pro speciální operace na letecké základně v Bogotě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

V Kolumbii zachránili děti ztracené v džungli po pádu letadla

„Tyto děti jsou dnes dětmi míru a dětmi Kolumbie,“ uvedl v pátek prezident země Gustavo Petro. Ten přitom původně nalezení dětí ohlásil již 17. května. Následně však uvedl, že se tato informace nepotvrdila.

Děti byly nalezeny v pátek v kolumbijském departmentu Caquetá. Na místě je ošetřili vojenští lékaři. Na sdílených fotografiích jeden ze členů záchranného týmu krmí z lahve nejmladší, dvanáctiměsíční Cristin. Poté byly děti letecky přepraveny do hlavního města a sanitkou převezeny do nemocnice.

Děti cestovaly v malém letadle Cessna 206 společně se třemi dospělými, včetně své matky a pilota, 1. května, píše Reuters. Na trase mezi amazonskou provincií Araracuara a malým městem San Jose del Guaviare stroji selhal motor, pilot vyslal volání o pomoc. Žádný z dospělých pád letadla nepřežil, a děti tak zůstaly v džungli samotné. Později pátrací týmy nalezly těla tří zemřelých uvnitř letadla.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Trosky letadla, v němž děti cestovaly

„Radost pro celou zemi!“ V Kolumbii po 40 dnech našli děti ztracené po pádu letadla

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám