Hlavní obsah

Na Ukrajině se zranil další český dobrovolník. Je mimo ohrožení života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Ukrajině utrpěl při nehodě zranění český dobrovolník. Byl operován, je mimo ohrožení života, uvedl předseda spolku Zdravotní zajištění Jan Zamrazil. Zpráva o zranění dalšího Čecha na Ukrajině přišla poté, co v pondělí zemřel muž s přezdívkou Taylor, zakladatel projektu Phoenix.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Měli nehodu. Amputoval si prsty na noze, zranění má i na žebrech a musejí mu sdrátovat ruku,“ uvedl pro server iDNES.cz předseda organizace Zdravotní zajištění Jan Zamrazil.

Muž se momentálně nachází na západě Ukrajiny v nemocnici. Na pokrytí výloh spojených s operací plánuje organizace uspořádat sbírku.

„Pomáhal tam dětem, nebojoval. Jen včerejší operace ho bude stát dvacet tisíc hřiven (asi 11 500 korun), takže mu chceme pomoci. O převozu do Česka se zatím nejedná, protože není v ohrožení života,“ uvedl Zamrazil. Celková částka za plánované operace se podle organizace vyšplhá na 3000 euro (přibližně 71 tisíc korun).

Zdravotní zajištění je nezisková organizace, která se přes 10 let věnuje humanitární pomoci. Na Ukrajině pomáhá od začátku války.

„Jde především o ženy, děti, nemocné a zraněné civilisty, imobilní pacienty. Těm, kteří zůstávají a účastní se obrany své vlasti, dovážíme humanitární pomoc – léky, potraviny, hygienické potřeby a další věci denní potřeby,“ uvádí organizace na svém webu.

V pondělí zemřel další z dobrovolníků a zakladatel projektu Phoenix, medik Taylor. V březnu ho na Donbasu zasáhl šrapnel, v dubnu pak byl převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Členy týmu Phoenix jsou bývalí vojáci z povolání, záchranáři, zdravotníci, ale i lidé dalších profesí jako geofyzici, technologové, řidiči z povolání nebo podnikatelé.

Poslední dopis Taylorovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám