Hlavní obsah

Zradil Annu Frankovou opravdu židovský notář? Nakladatelství se za knihu omluvilo

– Amsterdam

Dotisk knihy Rosemary Sullivanové The Betrayal of Anne Frank (Zrada Anny Frankové) byl pozastaven kvůli závažným pochybnostem o závěrech vyšetřovatelů, o které se kniha opírá. Dvacítka odborníků v knize tvrdí, že úkryt Anny Frankové a její rodiny vyzradil jistý židovský notář Arnold van den Bergh, který si chtěl zachránit život. Nakladatelství se za knihu omluvilo, mělo ji prý podrobit větší kritice.

Foto: Profimedia.cz

Zrada Anny Frankové

Článek

Kniha po svém vydání 18. ledna vyvolala prudkou odezvu. Někteří odborníci závěry výzkumu obsažené v knize kritizovali a označili vyšetřovací zprávu za „plnou chyb“.

„Čekáme na odpovědi výzkumníků na otázky, které se objevily, a odkládáme rozhodnutí o vytištění dalšího nákladu,“ uvedlo amsterdamské nakladatelství Ambo Anthos, které nizozemský překlad knihy vydalo.

Annu Frankovou prý zradil židovský notář. Chtěl se zachránit

Amerika

Firma uvedla, že lituje, že nezaujala „kritičtější postoj“ při přípravě knihy k vydání. „Upřímně se omlouváme všem, kteří by se mohli cítit knihou dotčeni,“ dodalo nakladatelství.

Výzkumný tým byl podle Pietera van Twiska, jednoho z jeho členů, rozhodnutím nakladatele „velmi zaskočen“, zejména proto, že obě strany o kritice minulý týden jednaly a chystaly společnou odpověď.

Počítač pátrá, kdo zradil Annu Frankovou

Internet a PC

Tým odborníků, který zahrnoval vysloužilého agenta amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Vincenta Pankokeho a přibližně 20 historiků, kriminalistů a specialistů na data, obvinil židovského notáře van den Bergha ze zrady Frankových na základě anonymního dopisu, který obdržel Annin otec Otto Frank po svém návratu do Amsterodamu na konci války. V poznámce se tvrdí, že notář, který byl členem židovské rady, prozradil místo úkrytu Frankovy rodiny a další adresy, na kterých se ukrývali Židé. Zřejmě si tak chtěl zachránit vlastní život.

Symbol tragického osudu Židů

Nacisté objevili Annu a její rodinu a další osoby 4. srpna 1944 poté, co se téměř dva roky skrývali v tajném přístavku nad skladištěm u kanálu v Amsterdamu. Všichni byli deportováni a Anne zemřela ve věku 15 let v táboře Bergen-Belsen, který o měsíc později osvobodila britská armáda.

Zakryté stránky deníku Anne Frankové skrývaly sprosté vtipy a nemravnosti

Zahraniční

Její deník, vydaný až po její smrti, je nejznámějším svědectvím o životě Židů za druhé světové války. Kniha byla přeložena do sedmdesáti jazyků a vyšla ve třiceti milionech výtisků.

V minulých desetiletích byly jmenovány desítky možných podezřelých. Samotný památník Dům Anny Frankové dospěl ve svém posledním vyšetřování v roce 2016 k závěru, že je možné, že objevení tajného přístavku byla náhoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám