Hlavní obsah

Znesvářené kmeny v Kongu se navzájem pojídají

Novinky, Lenka Hloušková, DPA
BUNIA

Na severovýchodě Konga řádí kanibalismus. Otřesnou zprávu vyslali do světa nezávisle na sobě zdejší duchovní vůdcové, politici a OSN. Všichni tvrdí jediné - v probíhajících kmenových válkách dochází ke konzumaci zabitých nepřátel i zajatců.

Foto: Pčr

Ilustrační foto

Článek

"Pohled na těla bez ledvin, plic a srdce je strašlivý. Zvláště, když víte, že orgány někdo, lidská bytost, snědl. To samé se přeci může stát i mně," říká bezradně 28letý student medicíny Acquitte Kisembo.

Podle jeho slov lze zohyzděná těla nalézt běžně na ulicích. Podle místních obyvatel mají krvavá jatka na svědomí příslušníci kmene Lendu, kteří prý bezdůvodně zabíjejí nejen své protivníky, ale také civilisty. Svědci tvrdí, že bojovníci pojídají orgány vyňaté z těl přímo na místě, ještě teplé. Podle jejich víry totiž na ně konzumací určitých částí lidského těla, tj. právě srdce, plic a ledvin, přechází síla zabité osoby.

Kanibalismus v Kongu provází války

Boje mezi znepřátelenými komunitami Hema a Lundu zachvátily provincii Ituri před dvěma týdny. K největším potyčkám přitom dochází v okolí zdejšího hlavního města Bunia. Kmenová válka si zatím vyžádala přes 100 obětí. Tisíce lidí v důsledku nepokojů z bezpečnostních důvodů opustily své domovy.

Do vyšetřování kanibalismu v Kongu se už zapojila zvláštní komise OSN.  Pojídaní lidského masa bylo přitom v zemi zaznamenáno v uplynulých 50 letech už několikrát, například v roce 1964 při povstání Simba a v roce 1998 během občanské války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám