Hlavní obsah

Znásilnění se stalo častou metodou války v Súdánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Znásilnění se stalo častou "válečnou zbraní" v jihozápadní súdánské provincii Dárfúr. Islámští radikálové napadají holčičky už od osmi let. Horní věková hranice není určena. Tvrdí to ve své zprávě zveřejněné v pondělí Amnesty International (AI), organizace hlídající ve světě dodržování lidských práv.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přednášku uvedla ukázka krajiny dávné doby a možné budoucnosti.

Článek

"Hromadné znásilňování patří ke zločinům proti lidskosti a válečným zločinům. Mezinárodní společenství v této věci dělá ale velmi málo," konstatuje AI v dokumentu Znásilnění jako válečná zbraň.

Utrpení po dlouhé dny

Podle AI se násilí na ženách dopouštějí celé skupiny islámských radikálů, i provládní jednotky Džandžauí. "Kdybychom se snažily utéct, zabili by naše děti," říká žena A.

Ponížení je většinou hromadné. "V jedné vesnici bylo ve stejnou chvíli znásilňováno patnáct žen. Útočníci jim zlomili často nohy, aby se nemohly hýbat," píše se ve zprávě s tím, že ozbrojenci zůstávají zpravidla v osadě šest až sedm dní.

"Znásilňovalo mě pět nebo šest mužů, dlouhé hodiny, šest dní, každou noc. Můj muž mi to neodpustil. Zavrhl mě," uvedla jedna z obětí řádění. V době zneuctění byla v pátém měsíci těhotenství. Nejmladší oběť dosáhla osmi let, nejstarší překročila osmdesátku.

Zneuctění a zapuzení

Ředitelka AI britské sekce Kate Allenová obvinila súdánskou vládu z přehlížení těchto hrůzných činů, v některých případech dokonce přímého zapojení do násilí na ženách.

"Ve většině zaznamenaných zpráv byla vládní vojska na místě," uvedla.

Znásilněné ženy jsou většinou vypuzeny z domovské komunity. Je jim dáváno za vinu, že byly zneuctěny. A to bez ohledu na to, že se bránit nemohly.

Zpráva AI vychází z rozhovorů s oběťmi v uprchlickém táboru Chad v květnu 2004.

Během posledního výbuchu občanské války v Súdánu zemřelo přes 30 tisíc lidí. Více než milión osob žije na útěku.

Reklama

Související články

OSN: Súdán zažívá genocidu podobnou Rwandě

Vlna masového vraždění a plenění černošských vesnic ze strany arabských milicí probíhá v oblasti Dárfúr na západě Súdánu. Vyžádala si už životy deseti tisíc...

Výběr článků

Načítám