Hlavní obsah

Zemřel muž, který se zapálil před budovou newyorského soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmatřicetiletý Maxwell Azzarello z Floridy, který se v pátek zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s exprezidentem Donaldem Trumpem, zemřel. Uvedla to televize NBC News. Podle policie mohl být muž motivován konspiračními teoriemi.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Místo, kde se 37letý muž v pátek zapálil

Článek

Newyorská policie uvedla, že byl muž prohlášen za mrtvého lékaři v nemocnici, kam byl převezen. Čas úmrtí policie podle NBC nesdělila.

Azzarello se zapálil v pátek v parku v blízkosti soudní budovy, v místě vyhrazeném pro případné protesty. Podle mínění některých komentujících byl zásah záchranných složek pomalejší i kvůli zátarasům, které jsou před soudní budovou na Manhattanu rozmístěny.

Předtím, než se muž zapálil, vyhazoval do vzduchu letáky se zvláštním obsahem. Měla na nich být různá nařčení proti newyorské univerzitě, informace o podvodných finančních operacích, ale i zmínky o bývalých prezidentech. O probíhajícím Trumpově procesu v letáku nic nebylo.

Hořel několik minut

Na sociálních sítích začaly hned po incidentu kolovat hrozivá videa, na nichž je vidět postava pohlcená plameny. „Vidím úplně ohořelou lidskou bytost,“ hlásila z místa jako první událost reportérka CNN Laura Coatesová.

Podle výpovědí svědků, včetně novinářů na místě, muž hořel několik minut, než kolemjdoucí, policisté a soudní úředníci plameny uhasili. Následně byl hospitalizován v kritickém stavu.

Newyorský soud v pátek řešil proces, v němž je Trump obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce Stormy Daniels před volbami roku 2016. Exprezident do soudní síně přišel osobně.

Během pátku bylo vybráno šest náhradních porotců, kteří budou k dispozici vedle 12členné poroty. Zahajovací řeči v procesu se očekávají v pondělí.

Před soudem, kde vybírali porotu pro proces s Trumpem, se zapálil muž

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám