Hlavní obsah

Zemřel bývalý maďarský prezident László Sólyom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 81 let zemřel bývalý maďarský prezident László Sólyom, který nejvyšší ústavní funkci zastával v létech 2005 až 2010. V neděli o tom informovala maďarská média.

Foto: Profimedia.cz

László Sólyom

Článek

V roce 2009 se prezident Sólyom chtěl zúčastnit odhalení sochy krále Štěpána I. Svatého ve slovenském městě Komárno. Tehdejší slovenská vláda vedená Robertem Ficem a bezpečnostní rada státu ale označily jeho přítomnost na slovenském území za nežádoucí, protože návštěva se měla uskutečnit v den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Invaze v roce 1968 se zúčastnily také maďarské jednotky.

Sólyom se dostal pouze do poloviny hraničního mostu mezi slovenským Komárnem a maďarským Komáromem. Zde se otočil a vrátil se na maďarské území.

Maďarsko označilo odepření vstupu prezidentovi na slovenské území za porušení evropské legislativy o volném pohybu osob a obrátilo se na Soudní dvůr Evropské unie. Soud v roce 2012 rozhodl, že Slovenská republika měla právo odepřít vstup Sólyoma na své území. Hlava státu má podle soudu zvláštní status a s tím spojená určitá omezení.

„Okolnost, že občan Unie vykonává funkci hlavy státu, může odůvodnit omezení výkonu práva pohybu na základě mezinárodního práva,“ uvedl soud ve svém prohlášení.

Slovensko mělo právo odepřít vstup maďarskému prezidentovi

Evropa
Foto: Profimedia.cz

László Sólyom

Reklama

Související témata:
László Sólyom

Výběr článků

Načítám