Hlavní obsah

Zemětřesení v Japonsku: 1 mrtvý, 2 nezvěstní, 589 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Sever Japonska postihly v neděli čtyři další následné otřesy půdy po mohutném zemětřesení, při kterém na ostrově Hokkaidó v pátek utrpělo zranění 589 osob. Poslední záchvěvy měly podle seizmologů sílu pěti stupňů na Richterově škále, žádné škody ani zraněné si ale nevyžádaly.

Foto: ms-dovolena.cz

MIC Opava

Článek

Zatím jedinou obětí zemětřesení je jednašedesátiletý muž, který chtěl na ulici uklidit lahve od piva, jež se rozbily při otřesech a porazilo ho auto.  Na 300 příslušníků bezpečnostních sil a pobřežní stráže stále pátrá po dvou mužích, kteří v pátek v době zemětřesení byli na lovu ryb a které možná strhla do moře pozáchvěvová vlna tsunami.Po dvou velkých otřesech o síle sedm a osm stupňů, přišlo už v sobotu 47 následných otřesů a další se dají čekat v příštích dnech. Meteorologové varovali, že následné otřesy by mohly být příčinou sesuvů zeminy, protože půda není stabilní.    Meteorologický oznámil že hrozba dalších následných otřesů o větší síle se snižuje,

Zatím jedinou obětí zemětřesení je jednašedesátiletý muž, který chtěl na ulici uklidit lahve od piva, jež se rozbily při otřesech a porazilo ho auto.  Na 300 příslušníků bezpečnostních sil a pobřežní stráže stále pátrá po dvou mužích, kteří v pátek v době zemětřesení byli na lovu ryb a které možná strhla do moře pozáchvěvová vlna tsunami.Po dvou velkých otřesech o síle sedm a osm stupňů, přišlo už v sobotu 47 následných otřesů a další se dají čekat v příštích dnech. Meteorologové varovali, že následné otřesy by mohly být příčinou sesuvů zeminy, protože půda není stabilní.    Meteorologický oznámil že hrozba dalších následných otřesů o větší síle se snižuje,významné nebezpečí  však podle něho stále ještě hrozí.

Více než 41 000 lidí muselo být kvůli zemětřesení evakuováno a domovy dalších 16 000 obyvatel se ocitly bez elektřiny.

Většina lidí byla podle informací AP zraněna padajícími předměty v domech, jen několik hospitalizovaných je ve vážném stavu. Otřesy půdy dosahující síly osmi stupňů Richterovy škály způsobily požár ropného skladu v blízkosti rafinerie Tomakomai a zastavily provoz místních železnic poté, co jeden z vlaků vykolejil. Zraněn byl jen jeden z cestujících. Přerušena byla také doprava na dálnicích, na nichž se objevily praskliny.

Otřesy vyvolali tsunami

Úřady tohoto druhého největšího japonského ostrova, kde žije pět milionů obyvatel, opakovaně varovaly obyvatele před nebezpečím přílivových vln tsunami. Ve městě Kuširó, kde žije 200 000 obyvatel, byla zaznamenána přílivová vlna vysoká 1,3 metru. Jaké škody napáchala, zatím není známo. Podle agentury AP vzedmuté vlny potopily několik rybářských lodí.

První ze série zemětřesení dosáhlo podle japonských seismologů síly osm stupňů Richterovy škály a postihlo Hokkaidó krátce před pátou hodinou ranní místního času. O hodinu později následovaly další otřesy o síle 5,8 stupně a vzápětí rozechvěla ostrov nová vlna zemětřesení o síle sedmi stupňů.

Otřesy převyšující šest stupňů Richterovy škály jsou přitom schopné v obydlených oblastech napáchat značné škody. Zemětřesení od osmi stupňů výš označují seismologové za "velká" a ročně je na světě zaznamenáno průměrně jen jedno této síly.

Země se třásla nezvykle dlouho

Japonská televize vysílá záběry domů s popraskanými zdmi, zboží popadané z regálů v obchodech a hlásí, že na kontrolní věži letiště ve městě Kuširó se zřítila střecha.

"Všechno se třáslo, strašně moc a dlouho. Měla jsem příšerný strach," říká Eri Takizawa z městského úřadu v Kuširó. "Už jsme tady zažili slabší zemětřesení, ale tohle bylo naprosto něco jiného." Kanceláře městského úřadu jsou teď podle jejích slov jeden velký zmatek, všude se válejí knihy a listiny. Ale vážnější škody zemětřesení nenapáchalo.

"Nemáme moc vody, stačí sotva na vaření, na mytí zatím musíme zapomenout, stejně jako na sprchu," říká Čieko Takemacu z města Urakawa, které patřilo k hůře postiženým. Alespoň zatím doma zkouší uklidit střepy z rozbitého nádobí a posbírat rodinné fotografie v rámečcích, které setřásly ze zdí nejsilnější otřesy na světě za posledního dva a půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám