Hlavní obsah

Zelenskyj přicestuje do Německa v neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přicestuje na návštěvu Německa v neděli. Uvedla to v sobotu agentura DPA s odvoláním na zdroje z vládních kruhů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Italský prezident Sergio Mattarella (vpravo) a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj před Kvirinálským palácem v Římě

Článek

Do Německa Zelenskyj přicestuje z Říma, kde v sobotu jedná s premiérkou Giorgiou Meloniovou a papežem Františkem. Zprvu bylo nejasné, zda Zelenskyj nepřicestuje do Berlína z Itálie již v sobotu večer.

V Německu by měl Zelenskyj podle předchozích informací tisku jednat s kancléřem Olafem Scholzem a spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Odpoledne by se pak mohl zúčastnit v Cáchách předání Ceny Karla Velikého pro osobnosti, které se mimořádně zasloužily o jednotu Evropu.

Zelenskyj přiletěl do Říma, sejde se i s papežem

Zahraniční

První neoficiální informace o Zelenského cestě do Německa se v německém tisku objevila již na začátku května. Zahraniční cesty ukrajinského prezidenta obvykle podléhají utajení a podrobnosti jsou jasné až ve chvíli, kdy státník dorazí na místo. Německá policie začala únik informací do médií vyšetřovat.

Německé ministerstvo obrany dnes ohlásilo, že připravuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard Kč). Ze strany Berlína se jedná o největší vojenskou pomoc Kyjevu od začátku ruské invaze.

Německo chystá zatím největší balík vojenské pomoci Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám