Hlavní obsah

Ze stíhačky F-4 kus upadl a zřítil se na parkoviště v Ankaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kus letounu F-4 ve službách tureckého vojenského letectva se zřítil na firemní parkoviště v ankarské čtvrti Çankaya. Podle listu Hürriyet poškodil tři zaparkovaná auta, ale naštěstí nikoho nezranil.

Na auta na parkovišti v Ankaře spadl kus stíhačky F-4Video: AP

 
Článek

Turecká armáda uvedla, že jde o přídavnou palivovou nádrž. Na místě zasahovali hasiči a policisté, dorazil také armádní tým, aby „vyhodnotil incident“, který podle Hürriyetu na parkovišti firmy Turkish Petroleum Corporation vyvolal rozruch. Několik lidí stihlo zaznamenat na mobil, jak kus letounu padá z nebe.

„Je to bezprecedentní incident,“ komentoval událost Ismail Hakki Pekin, bývalý náčelník turecké vojenské rozvědky. „To, co se oddělilo, nemá vliv na provoz letadla. Nejspíš šlo o únavu materiálu na úchytech (přídavné palivové nádrže). Letouny F-4, navzdory snahám o modernizaci, už mají svá léta,“ poznamenal.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

F-4E Phantomy, známé z dob studené války i z konfliktů ve Vietnamu a na Blízkém východě, stále využívá Turecko.

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že zmíněný stroj F-4 bez přídavné nádrže bezpečně přistál na vojenském letišti v provincii Eskişehir. „Příčiny incidentu, hlavně jeho technické pozadí, pečlivě vyšetříme,“ slíbilo.

Phantom se představuje

McDonnell Douglas F-4 Phantom II je dvoumístný, dvoumotorový, nadzvukový stíhací letoun dlouhého doletu schopný provozu za každého počasí.

Je to zřejmě nejznámější letadlo vietnamské války, kde byly F-4 poprvé nasazeny v roce 1964.

Phantomy se účastnily operací ve válce v Zálivu v roce 1991 a při dodržování bezletové zóny nad jižním Irákem.

Zažily tvrdé a úspěšné boje v izraelských službách během izraelsko-arabských válek. Velká flotila íránských phantomů se zúčastnila války mezi Íránem a Irákem (1980 až 1988).

Vyráběly se od roku 1958 do roku 1981. Bylo postaveno 5195 strojů, čímž se letoun stal nejmasověji vyráběným americkým nadzvukovým vojenským letounem.

Ze služby v americké armádě byly vyřazeny v roce 1996. Stroje používalo nebo stále používá jedenáct dalších států světa.

Nouzové přistání na Ruzyni. Boeing mířící do New Yorku hlásil kouř na palubě

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám