Hlavní obsah

Ze slovenské vládní strany odešla ministryně a šest poslanců, dál podporují kabinet

Bratislava
Aktualizováno

Z nejmenší slovenské vládní strany Za lidi odešlo ve středu šest poslanců a ministryně spravedlnosti Mária Kolíková. Dále však budou podporovat vládu premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Bývalí poslanci strany Za lidi vytvoří platformu Za spravedlivé Slovensko.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně spravedlnosti Mária Kolíková

Článek

Platforma vstupuje do poslaneckého klubu vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS). Na tiskové konferenci to oznámila Kolíková, která byla ve vleklém sporu s předsedkyní strany Za lidi Veronikou Remišovou. Za lidi mělo celkem deset poslanců.

„Cítíme zodpovědnost za současnou vládní koalici s početnou podporou a legitimitou v parlamentu. Cítíme zodpovědnost za její stabilitu, která je nevyhnutelná, pokud chceme i nadále naplňovat programové prohlášení vlády a prosazovat důležité reformy a opatření,“ zdůraznila Kolíková.

Na Slovensku by teď volby vyhrál Pellegrini

Evropa

„Přetrvávající napětí ve straně Za lidi škodí straně i zbytku koalice, a tím i zemi. Náš společný příběh se stranou Za lidi dnes končíme,“ dodala ministryně.

Remišová označila odchod Kolíkové a poslanců za zradu hodnot, programu strany Za lidi, za kterou kandidovali a za zradu všech členů strany.

Ministr hospodářství a předseda SaS Richard Sulík chce, aby Kolíková zůstala ministryní spravedlnosti.

Sulík zároveň připustil, že neshody ve straně Za lidi ohrožovaly koalici jako celek. „Vstupem šesti poslanců do klubu SaS výrazně zvyšujeme šanci, že tato koalice dokončí své volební období. To je pro mě klíčové,“ dodal Sulík.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Richard Sulík (uprostřed) se svými kolegy ze SaS

Předseda SaS zdůraznil, že nechtějí otevírat koaliční smlouvu a chtějí stabilitu v koalici. Poslanecký klub SaS bude mít nyní 19 členů

Stranu Za lidi zakládal v roce 2019 exprezident Andrej Kiska, který z politiky odešel po loňských volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám