Hlavní obsah

Zavražděn tajemník starosty Bagdádu

BAGDÁD/FALLÚDŽA

Náměstek starosty Bagdádu Farís Abdar Razzák Assám byl v neděli zastřelen nedaleko svého domu. Nejméně čtyři lidé zahynuli a další utrpěli v úterý zranění při sebevražedném atentátu v iráckém městě Fallúdža ležícím asi 70 kilometrů od Bagdádu.

Článek

Náměstka bagdádského starosty zabilo několik mužů, kteří po vraždě unikli. Uvedl to mluvčí americké správy.

Assám byl zodpovědný za komunální služby v Iráku, zejména měl velký podíl na zlepšení zásobování města elektřinou a vodou. Právě se vrátil z Madridu, kde se účastnil konference států, které se mají finančně podílet na obnově válkou zničené země.

Atentát ve Fallúdži si vyžádal čtyři mrtvé

Nejméně čtyři lidé zahynuli a další utrpěli v úterý zranění při sebevražedném atentátu v iráckém městě Fallúdža ležícím asi 70 kilometrů od Bagdádu. Útok nepřežil ani pachatel atentátu, který odpálil v blízkosti hlavní policejní stanice bombu umístěnou v automobilu.

O incidentu informovaly arabské televizní stanice. Podle údajů al-Džazíry a al-Arabíji k explozi došlo zhruba sto metrů od stanice.

Podle agentury AFP jdou mezi oběťmi i školáci. Mluvčí amerických sil v Bagdádu prohlásil, že o události nemá žádné informace.

V Basře vybuchla na silnici nálož ve chvíli, kdy tudy projížděla britská hlídka. Kromě jednoho vojáka jsou zranění dva iráčtí civilisté. Jde o třetí útok tohoto druhu v Basře za minulé tři dny.

Pohřbeni zabití policisté

V irácké metropoli v pondělí spáchali sebevražední útočníci čtyři atentáty a zabili při ni nich 42 lidí, včetně jednoho Američana a několika policistů. Zraněno bylo přes 210 osob. Cílem útoků byly tři policejní stanice a sídlo Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Bagdádští policisté pohřbili své kolegy, kteří zahynuli v pondělí v irácké metropoli. Většina těch, kdo se dnešních pohřbů zúčastnili, si uvědomuje vážnost situace a ví, že mohou být na řadě příště, píše agentura Reuters.

Na rakvi jednoho bylo sice napsáno, že zemřel jako mučedník a hrdina, ale iráčtí policisté se za hrdiny nepovažují. "Pomáháme Iráčanům a zasahujeme proti zločincům a zlodějům, tak proč nás chtějí zabíjet? Každý den před odchodem do práce odříkám verš z koránu pro případ, že zemřu," přiznává Raajd Saad.

Většina jeho kolegů je přesvědčena, že by iráčtí policisté byli ve větším bezpečí, kdyby z Iráku odešli Američané. "Jsme terčem, protože spolupracujeme s Američany. Bez nich jsme na tom byli lépe. Podívejte se na tuhle pistoli, kterou mi dali. Co s ní mohu zabít? Kočku?" ptá se bezradně jiný policista Amar Salmán.

Reklama

Související články

Až 35 útoků denně na Američany v Iráku

Velitel vojenských sil Spojených států generál Ricardo Sanchez ve středu v Bagdádu uvedl, že Američané v Iráku denně čelí až 35 útokům. Nevyhnuli se jim přitom...

Výběr článků

Načítám