Hlavní obsah

Zastřelení ohrožené medvědice vyvolalo v Itálii pobouření. Měla mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Zastřelení medvědice u národního parku v italském regionu Abruzzo ve čtvrtek večer vyvolalo pobouření politiků i ochránců přírody. Muž, který medvědici zastřelil, tvrdí, že tak učinil ze strachu, píše agentura ANSA. Podle svědectví však zvíře předtím nikomu neublížilo, byť se občas pohybovalo i v zastavěné oblasti. Ochránci se také obávají o život dvou mláďat medvědice, po kterých se nyní pátrá.

Medvědice Amarena se i s mláďaty vypravila 26. srpna mezi lidi do vesnice San Sebastiano dei MarsiVideo: Reuters

 
Článek

Medvědice, která získala přezdívku Amarena (v italštině višeň), protože prý měla ráda toto ovoce a třešně, spadala do programu na ochranu druhu medvědů ze střední Itálie Ursus arctos marsicanus. Těch je zhruba 60 a žijí především v národní parku, který pokrývá část apeninského pohoří v regionech Abruzzo, Lazio a Molise.

Medvědici Amarenu zastřelil místní obyvatel ve čtvrtek večer, když se pohybovala na okraji vesnice San Benedetto dei Marsi. Muže zadržela policie. Ten při výslechu řekl, že medvědice vnikla na jeho pozemek a měl z ní strach, napsala agentura ANSA. Muž medvědici zastřelil mimo chráněnou oblast.

Foto: Reuters

Italskou vesnicí se procházela medvědice Amarena s mláďaty

Co bude s mláďaty?

Zastřelení chráněného zvířete vyvolalo kritiku politiků. Podle ministra životního prostředí Gilberta Pichetta se jedná o „vážnou událost, kterou je nutné co nejdříve objasnit“. Šéf regionu Marco Marsilio incident odsoudil jako urážku celého regionu. Událost podle něj vyvolává hněv a smutek.

„Těžko se mi věří tomu, že se jednalo o sebeobranu. Medvědice Amarena nikdy na nikoho nezaútočila,“ uvedl šéf národního parku Luciano Sammarone. Občas se však zvíře přiblížilo k lidským sídlům.

Obavy nyní panují o dvě mláďata, která byla s medvědicí a po jejímž zastřelení utekla. Podle ochránců přírody nejsou zřejmě ještě dost stará, aby se o sebe dokázala o postarat. Vyhlásili po nich pátrání, ačkoliv nebude snadné plachá zvířata nalézt.

Medvědice se v italské vesnici vydala i s mláďaty na procházku mezi lidi

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám