Hlavní obsah

Zásilka s ricinem mířila loni i k Bushovi

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tajná služba dopis s jedem zachytila, o případu ale neinformovala Americké tajné služby zachytily loni na podzim dopis obsahující prášek se smrtelně jedovatým ricinem adresovaný prezidentu George W. Bushovi.

Foto: Josef Zajíc

Český běh žen v Ostravě 31.5.2014. Startuje Oldřich Zvolánek, ředitel závodu.

Článek

 Incident z 6.listopadu 2003 ale vyšel najevo až v úterý při vyšetřování pondělního nálezu téhož jedu v poště určené senátorovi Billu Fristovi.

Bushovi psal Padlý anděl

Listovní zásilkou obsahující ricin hrozil Bushovi neznámý pachatel, který se podepsal jako Padlý anděl. Ten se loni v říjnu pokusil stejným způsobem napadnout i ministerstvo dopravy.

Stejně jako v případě Bílého domu varoval dopisem napsaným na stroji, že nebudou-li zrušeny nové limity zkracující dobu, po niž mohou být řidiči nákladních vozů za volantem, útoky jedem vystupňuje.

Dopis Bushovi byl zadržen v jeho třídírně pošty, zatímco výhrůžka ministerstvu dopravy byla zjištěna předem, už na poště mezinárodního letiště Greenville-Spartanburg v Jižní Karolíně, kam byl patrně doručen osobně. Na obálce totiž chyběla adresa i poštovní razítko a bylo na ní jen upozornění "Pozor, ricinový jed".

Prezident tom nevěděl

Podle mluvčího Bílého domu Scotta McClellana se o nebezpečném dopise tehdy nedozvěděl ani prezident Bush, protože byl zajištěn včas, ricin byl nízké koncentrace a neohrozil veřejnost. Z téhož důvodu nebyla o vyšetřování zveřejněna žádná zpráva.

Vyšetřovatelé nyní ověřují možnou souvislost obou dopisů s pondělním nálezem v třídírně pošty pro republikánského senátního lídra Frista, ale kromě špatné kvality ricinu žádnou nepotvrdili, stejně jako vazbu na terorismus.

Padlý anděl se vydává za majitele dopravní firmy s cisternovými vozy a FBI za informace vedoucí k jeho dopadení vypsala odměnu 100 tisíc dolarů (2,6 mil. Kč). Zásilky se v Dirksenově budově Senátu otevírají strojově a podle listu USA Today nebylo dosud možné identifikovat ani obálku, z níž se prášek vysypal.

Na ricin není protijed

Ricin se získává ze semen skočce obecného. Otrava se může projevit až se zpožděním a projevuje se bolestmi hlavy, slabostí, záněty žaludku a střev i krvavými průjmy. Proti ricinu zatím neexistuje protijed a postižený může zemřít již za tři dny.

Odborníci přesto považují ricin za méně nebezpečný prostředek masového biologického útoku než antrax, protože jej lze jen obtížně připravit tak, aby jej bylo snadné rozptýlit, přičemž smrtelné účinky hrozí jen při inhalaci velkého množství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám