Hlavní obsah

V londýnské mešitě zatčeno sedm osob za terorismus

– LONDÝN
Novinky, ČTK, BBC, Lenka Hloušková

Sedm lidí zatkla britská teroristická jednotka při noční razii v mešitě ve Finsbury Park na severu Londýna. Scotland Yard oznámil, že zásah má návaznost na vyšetřování výroby ricinu v bytě v londýnském Wood Green. Mešita vzbudila pozornost, neboť je místem působnosti jednoho z nejradikálnějších místních muslimských duchovních abú Hamzá Masrího.

Foto: HC Chrudim

Uvidíme opět u Rudolfa Suchánka úsměv na tváři?

Článek

Zatýkání, které se odehrálo ve 2:00 místního času (3:00 SEČ) v mešitě a dalších dvou přilehlých budovách na severu Londýna, bylo součástí předem připravené akce rozvědky. Ačkoli měla operace návaznost na objevení laboratoře pro výrobu ricinu, nebyly odhaleny žádné doklady toho, že by se jed nacházel v prostorách mešity.

Noční razie

Okolí mešity policisté na několik hodin nepropustně uzavřeli. Zhruba kilometrovou oblast nepřetržitě hlídaly i dvě helikoptéry se světlomety, které sledovaly budovu mešity a tři další prohledávané domy v okolí.

Ozbrojené složky nenechaly nic náhodě. Svědci tvrdí, že zasahující muži byli oblečeni do neprůstřelných vest a helem. "Vypadalo to opravdu hrozivě. Když se nad tím znovu zamyslím, dost mě to naštvalo. Nevím, z čeho policie zatčené obvinila, ale pro mě byla mešita symbolem místní kultury," říká zdejší rezidentka 60letá Ann Heynoová.

Masrí: Být doma či vězení je stejné

Původem Egypťan Masrí je znám svými pochvalnými výroky o teroristické síti Al-Kajdá i ostrou kritikou západní zahraniční politiky. Pro jeho radikální politické výroky během kázání mu hrozí vypovězení z mešity. Masrí má na toto obvinění reagovat do pondělního večera.

Zatím k tomu však prohlásil, že pokračovat v kázáních mu může zabránit jen vězení. "Být ve vězení by bylo totéž, co být doma. Zmrazili mé účty, sebrali mi pas. Čeho jsou ještě schopni?" řekl Masrí. Zda je však klerik mezi zatčenými, zatím není zřejmé.

Masrí se skrývá za charitu

Mešita, kde se schází komunity pákistánská, bengálská, alžírská a egyptská komunita, je vedena jako charitativní organizace. Policie dosud Masrího aktivity sledovala, ale stěžovala si, že kvůli charitativnímu statusu mešity nemůže jeho činnost potlačit.

V Británii bylo od teroristických útoků na New York a Washington 11. září 2001 zatčeno asi 200 podezřelých teroristů, napsala agentura Reuters. Většinou se jednalo o obyvatele pocházející ze severní Afriky. Mnozí z nich byli bez obvinění propuštěni.

Reklama

Výběr článků

Načítám