Hlavní obsah

Zásah, plameny, výbuchy. Ukrajinci zlikvidovali ruskou superzbraň dronem za pár set dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zničit ruský raketomet na střely s termobarickými hlavicemi se podařilo jednotkám ukrajinské tajné služby SBU. „Superzbraň“, jak TOS-1A Solncepjok (Sluneční žár) nazývají ruští propagandisté, zasáhli sebevražedným dronem Pegasus za pár set dolarů, uvádí ukrajinská agentura Unian. Zánik raketometu natočil na své kamery další dron.

Foto: Profimedia.cz

Ruský raketomet na střely s termobarickými hlavicemi TOS-1A

Článek

Po zásahu raketometu TOS-1A, který se podle agentury odehrál v červenci na nespecifikovaném místě na východě Ukrajiny, následovala série výbuchů, protože dopad kamikadze dronu aktivoval munici.

TOS-1A je raketomet vyzbrojený střelami s termobarickými hlavicemi ráže 220 mm na podvozku tanku T-72. Byl navržen pro likvidaci nepřátelských vojáků v opevnění, otevřené krajině i v lehce obrněných vozidlech.

Do bojů byl poprvé nasazen v pandžšírském údolí v letech 1988–1989. Veřejnosti byl TOS-1 představen až v roce 1999 v Omsku. Nasazení se také dočkal ve druhé čečenské válce (1999 až 2009).

Rakety, které odpaluje, jsou vybaveny termobarickou hlavicí o hmotnosti 100 kilogramů. Hlavici tvoří dvě nálože a hořlavá náplň.

Foto: Profimedia.cz

Raketomet TOS-1A na neznámém místě na okupovaném ukrajinském území, červenec 2023

První nálož, která exploduje v předem určené výšce, rozptýlí hořlavou hmotu do okolí, kde společně se vzduchem vytvoří vysoce explozivní aerosolový mrak. Ve zlomku sekundy další nálož vzniklou směs iniciuje, čímž dojde k explozi výrazně silnější než v případě klasické trhaviny.

Vzniká tak mohutná tlaková vlna s obrovskou ničivou silou. Celý ničivý efekt je umocněn podtlakem vzduchu, který se tvoří za tlakovou vlnou v důsledku prudkého ochlazení horkých plynů. TOS-1A je ceněn kvůli přesnosti zásahů a také psychologickému efektu, který má u nepřítele.

Ukrajinci zničili paladinem ruský raketomet na střely s termobarickými hlavicemi

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám