Hlavní obsah

Ukrajinci zničili paladinem ruský raketomet na střely s termobarickými hlavicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské dělostřelectvo zlikvidovalo ruský systém TOS-1A Solncepjok (Sluneční žár), který je vyzbrojen raketami s termobarickou hlavicí, informoval v úterý list Ukrajinska pravda. Zasáhly ho střely ze samohybné houfnice Paladin.

Foto: Profimedia.cz

Ruský systém TOS-1A Solncepjok

Článek

Podle serveru dumka.media se na likvidaci zbraně podílel vzdušný průzkum charkovské brigády Spartan, který navedl obsluhu ukrajinské samohybné houfnice M109A6 Paladin na správné souřadnice v Záporožské oblasti.

TOS-1A je raketomet vyzbrojený střelami s termobarickými hlavicemi ráže 220 mm na podvozku tanku T-72. Byl navržen pro likvidaci nepřátelských vojáků v opevnění, otevřené krajině i v lehce obrněných vozidlech.

Do bojů byl poprvé nasazen v pandžšírském údolí v letech 1988–1989. Veřejnosti byl TOS-1 představen až v roce 1999 v Omsku. Nasazení se také dočkal ve druhé čečenské válce (1999 až 2009), informovala Ukrajinska pravda.

Rakety, které odpaluje, jsou vybaveny termobarickou hlavicí o hmotnosti 100 kilogramů. Hlavici tvoří dvě nálože a hořlavá náplň.

První nálož, která exploduje v předem určené výšce, rozptýlí hořlavou hmotu do okolí, kde společně se vzduchem vytvoří vysoce explozivní aerosolový mrak.

Foto: Profimedia.cz

Americká samohybná houfnice Paladin M109A6

Ve zlomku sekundy další nálož vzniklou směs iniciuje, čímž dojde k explozi výrazně silnější než v případě klasické trhaviny.

Vzniká tak mohutná tlaková vlna s obrovskou ničivou silou. Celý ničivý efekt je umocněn podtlakem vzduchu, který se tvoří za tlakovou vlnou v důsledku prudkého ochlazení horkých plynů.

Pro Rusy má Solncepjok cenu zlata, uvedla agentura Unian. Cení si především přesnosti jeho zásahů a také psychologického efektu, který má u nepřítele.

Horší už jsou jen atomovky. Ukrajinci zveřejnili záběry útoku termobarickými zbraněmi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám