Hlavní obsah

Zarkáví: Zraněn jsem jen lehce

BAGDÁD

Hledaný jordánský terorista a vůdce organizace al-Kajdá v Iráku abú Musá Zarkáví přiznal, že je zraněn. Jeho tvrzení se objevilo v noci na úterý v prohlášení ve zvukovém záznamu na internetu. Autentičnost jeho záznamu se nepodařilo potvrdit.

Článek

"Chci vás ujistit, že veškeré informace o mém údajném těžkém zranění jsou jen pověsti. Mám jen lehká zranění," uvádí hlas připisovaný Zarkávímu, který měl údajně utrpět průstřel plic. "Jsem, díky Bohu, se svými bratry a rodinou v Iráku a cvičím na boj s křižáky."

Zarkáví se v prohlášení nazvaném Dopis vojáka emírovi obrací na Bin Ládina, aby mu dal znamení ke spuštění nespecifikované akce. Amerického prezidenta Bushe označuje za "psa se žlutou kůží" a nového iráckého prezidenta Talabáního za "sionistického Američana", kterému vzkazuje: "Jestli jste muž, tak vás vyzývám, abyste vyšel kdekoli v Iráku na ulici."  

Unesený guvernér je mrtev

Irácká vláda v úterý oznámila, že guvernér západoirácké provincie Anbár, kterého 10. května unesli povstalci, byl zabit. Jeho tělo bylo nalezeno před několika dny ve vesnici Rava. Američtí vojáci ho nalezeli v domě, který se snažili při přestřelce ubránit guvernérovi únosci. Při boji přišli o život dva Syřané, Jordánec a Alžířan. Zraněni byli dva Saúdští Arabové a Maročan.

Tělo identifikovali v pondělí příbuzní.

Počet útoků rebelů neklesá

V Iráku pokračují neustálé útoky rebelů, v květnu spáchali přes 140 útoků pomocí aut naložených výbušninami, což je ještě více než dubnových 135, počet sebevražedných útoků však klesl z 69 na 60.

V pondělí proto byla zahájena velká operace Lightning, která má útoky omezit. Účastní se jí 40 000 iráckých vojáků a policistů spolu s deseti tisíci Američany.

Při pumovém atentátu na irácký vojenský konvoj na severu Bagdádu v úterý přišli o život dva iráčtí vojáci a šest jejich kolegů bylo zraněno. Konvoj směřoval k Bákubě, kde měli vojáci vystřídat kolegy na jedné z hlídek. Čtyři ze zraněných jsou ve vážném stavu.

Letecké nehody

V noci na úterý e se poblíž města Násiríja zřítil vrtulník irácké armády. Zahynuli v něm všichni čtyři členové posádky. Příčina pádu zatím není jasná. Vrtulník byl na zpáteční cestě z kuvajtského mezinárodního letiště.

Nehoda přišla den poté, co se v pondělí u Chánikínu severně od Bagdádu zřítilo irácké vojenské letadlo. Zahynuly při ní všechny osoby na palubě - čtyři Američané a jeden Iráčan. Mluvčí americké armády agentuře Reuters řekla, že příčina zřícení letadla není zatím známa. Na místo neštěstí byl vyslán vyšetřovací tým amerických sil, který oblast uzavřel. Podle některých zdrojů stroj spadl v písečné bouři.

Sunnitský politik propuštěn

V pondělí byl také propuštěn významný sunnitský politik Mohsen Abdul Hamid, klterý byl v pondělí ráno zadržen se svými třemi syny americkými vojáky. Podle mluvčí se stal omyl. Prezidenta Talabáního akce "překvapila a rozesmutnila" zejména vzhledem ke skutečnosti, že mu byla nasazena kápě: "Takto jednat s politickými osobnostmi na jeho úrovni je neakceptovatelné." Hamid je hlavou Islámské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám