Hlavní obsah

Zarkáví plánuje útoky na školy a divadla v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Takzvané měkké cíle v USA, to má být podle amerického časopisu Time nový terč teroristů v čele s hlavním spojencem teroristické sítě al-Kajdá v Iráku, abú Músá Zarkávím. Takové informace minulý týden kolovaly v amerických bezpečnostních úřadech. Podle utajené zprávy se terči útoku mohou stát "měkké", tedy nestrategické cíle. Jde o divadla, kina či restaurace.

Foto: archiv Resortu Valachy

Týden kultury na Valašsku má neopakovatelnou atmosféru díky konání v cirkusovém šapitó.

Článek

Americká vláda je znepokojena "velmi důvěryhodnými" informacemi, že Zarkáví s organizací Usámy bin Ládina úzce spolupracuje, řekl poradce amerického prezidenta pro bezpečnostní otázky Stephen Hadley. Podle něj by mohli teroristé zaútočit například na divadla, restaurace nebo školy.

Ještě před několika dny přitom světová média spekulovala, že Američané Zarkávího dopadli. [celá zpráva]

Hadley tvrdí, že al-Kajdá často zvažovala útoky na "měkké cíle" už v minulosti. V tuto chvíli ale americká vláda nemá důkaz, že Zarkávího organizace plánuje konkrétní operaci, uvedl Hadley v neděli pro televizní stanici CNN.

Varování následuje jen několik týdnů po prohlášení amerického prezidenta George Bushe, že zabránění bin Ládinovi v provedení dalšího teroristického útoku na území USA je "největším úkolem dneška".

Časopis Time napsal, že informace v bezpečnostní zprávě se odvolávají na výpovědi jednoho z vyslýchaných členů Zarkávího organizace. Zarkáví podle bezpečnostní zprávy věří, že případný terorista může za úplatek snadno získat víza do Hondurasu a odtud se dostat přes Mexiko až do USA.

Související články

Výběr článků

Načítám