Hlavní obsah

Záplavy v Japonsku: Pátrání po přeživších komplikují vydatné deště

Tokio

Záchranné týmy dnes ráno obnovily pátrání po případných přeživších mezi troskami domů a vraky aut v japonském městě Atami, které v sobotu postihl velký sesuv půdy vyvolaný silnými dešti. Úřady v sobotu potvrdily smrt dvou žen, přinejmenším deset lidí se podařilo zachránit a dvě desítky osob jsou stále nezvěstné, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Proud bahna zdemoloval auta i domy.

Článek

Silné deště si o několik hodin později vynutily přestávku v pátrání. Japonský premiér Jošide Suga vyzval záchranáře, aby „udělali maximum". Odhadl, že v přímořském letovisku Atami mohl sesuv půdy poškodit asi 130 domů. Lidi v postižených oblastech vyzval k obezřetnosti a k uposlechnutí pokynů místních úřadů k evakuaci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranné práce po mohutných sesuvech půdy v Japonsku.

„Velké sloupy elektrického vedení padaly všemi směry. Měl jsem sotva čas přemýšlet, o co jde, vlna bahna už tu byla a měl jsem opravdu strach," vylíčil AFP jednasedmdesátiletý prodavač. Jiný přeživší řekl novinářům, že zaslechl "strašný hluk" a že utekl do kopců, když záchranáři vyzývali lidi k evakuaci.

Sesuv bahna v Japonsku smetl domy, desítky lidí se pohřešují

Zahraniční

„Obnovili jsme dnes časně ráno záchranné operace s asi tisícovkou záchranářů, včetně 140 vojáků," uvedl úředník místní prefektury. "Děláme, co můžeme, abychom našli přeživší. Musíme ale postupovat opatrně, protože nadále prší," dodal. O několik hodin později televize NHK oznámila, že pátrání bylo načas přerušeno kvůli silným dešťům. Ty podle předpovědi mají pokračovat několik dnů. Meteorologové varují před záplavami a sesuvy půdy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záplavy postihly oblast jihozápadně od hlavního města Tokia.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři s pomocí psů hledají přeživší i oběti po mohutných záplavách v Japonsku.

Atami, které leží asi 90 kilometrů jihozápadně od Tokia, zaznamenalo podle NHK v pátek a v sobotu 313 milimetrů srážek. Obvyklu tu každý rok naprší 242 milimetrů - ale za celý červenec.

Velká část Japonska nyní zažívá období dešťů, které často vyvolávají záplavy a sesuvy půdy. K sesuvům podle NHK nyní došlo nejméně na osmi místech Japonska.

Olympiáda klepe na dveře a v Japonsku prudce stoupají počty nakažených

Koronavirus

Tento jev podle vědců zesiluje vlivem klimatických změn, protože teplejší ovzduší je nasyceno více vlhkostí, čímž stoupá riziko a intenzita extrémních průtrží. V roce 2018 si záplavy na západě Japonska vyžádaly více než dvě stovky životů.

V Atami je asi 2800 domácností bez elektrického proudu. Nadále tu platí opatření proti šíření nákazy koronavirem, a tak i přeživší nosí v útulcích roušky a dodržují vzájemný odstup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám