Hlavní obsah

Západní pobřeží Grónska postihlo tsunami a zemětřesení

Západní pobřeží Grónska bylo v neděli částečně evakuováno kvůli velkým vlnám, jež patrně vyvolalo zemětřesení. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na policii. Podle agentury DPA se čtyři lidé pohřešují. Zraněno bylo devět lidí, z nich dva těžce.

Foto: Profimedia.cz

Nuugaatsiaq postihla tsunami a zemětřesení

Článek

I když v oblasti otřesy nebyly zaznamenány, dánská seismologická služba GEUS oznámila, že Grónsko zasáhlo zemětřesení o síle čtyř stupňů. Následná vlna pak zaplavila několik vesnic. Je mezi nimi také Nuugaatsiaq, vzdálený asi 30 kilometrů od centra otřesů.

Server Earthquake-Report napsal, že voda odplavila 11 domů. Čtyři lidé se pohřešují a mezi devíti raněnými jsou dva lidé zraněni těžce. AFP napsala, že zemětřesení udeřilo v sobotu večer u grónského města Uummannaq, na sever od polárního kruhu.

"Zemětřesení o takové síle je v Grónsku nezvyklým jevem," řekla dánské agentuře Ritzau Trine Dahlová-Jensenová, která se na kodaňském Institutu Nielse Bohra zabývá klimatem a geofyzikou. Nevyloučila, že otřesy se budou opakovat.

Nuugaatsiaq leží na ostrově Qeqertarsuaq. Je to jediná tamní osada se zhruba stovkou obyvatel. Policie oznámila, že 78 z nich bylo převezeno na bezpečné místo. Pátrá po dalších 23 obyvatelích. Velitel řekl, že nejsou pohřešovaní, mohli být prý na rybolovu nebo v jiné části Grónska.

Tegner Bay také řekl, že jedna z odplavených budov byla elektrárna. Z Uumannaqu a Illorsuitu jsou hlášeny záplavy. Úřady požádaly tamní občany, aby se vyhnuli pobytu v nízko položených místech. Na největším ostrově světa Grónsko, který je autonomní součástí Dánska, žije 57 tisíc obyvatel, uvedla DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám