Hlavní obsah

Zanechte obstrukcí, vyzval republikány znovu Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident USA Barack Obama znovu zopakoval naléhavou výzvu republikánským poslancům Kongresu, aby zanechali obstrukcí a uvolnili finance potřebné k normálnímu fungování americké vlády. V pravidelném rozhlasovém projevu prezident prohlásil, že nečinnost vládních úřadů má „zničující“ dopad na řadové Američany, z nichž mnozí ztratili přístup ke státním službám či dočasně přišli o práci.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama jmenoval několik konkrétních případů lidí, jimž zmrazení výdajů na chod vlády ztrpčilo život. Do Bílého domu podle prezidenta docházejí dopisy Američanů, kteří museli odložit nákup domu kvůli momentální nedostupnosti státních půjček či zaměstnanců dětských domovů, které se ocitly bez financování.

Jen za posledních několik dnů prý Obama dostal takových dopisů na 30 000. „O takových smutných případech dobře vědí i republikáni,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Republikáni svou taktikou chtějí pozdržet platnost prezidentské zdravotní reformy, která je jim dlouhodobě trnem v oku. Podle kritiků je reforma nepřípustným zásahem do sféry soukromého podnikání v medicíně a může neblaze ovlivnit výši zdravotního pojištění.

Obama zatím tlaku republikánských poslanců vzdoruje a odmítá s nimi jednat byť jen o kompromisu. Všechny dosavadní kontakty mezi znesvářenými stranami zatím skončily bez výsledku.

Místo Obamy vyrazil do Asie Kerry

Americký Kongres by si měl řádně promyslet svůj vzkaz, který odesílá světu blokováním vládních financí. Na indonéském ostrově Bali to prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. „Nedokážeme si uspořádat vlastní záležitosti,“ varoval ministr po příletu na hospodářský summit států jihovýchodní Asie.

Americkou delegaci měl na zasedání Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) vést podle původních plánů prezident Barack Obama, který ale kvůli rozpočtovým sporům cestu zrušil. Po Indonésii měl na programu návštěvu Bruneje, kde se uskuteční summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Místo Obamy, který se měl v Indonésii sejít i se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, vede americkou delegaci ministr Kerry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám