Hlavní obsah

Soud EU zamítl žalobu Agrofertu na europarlament kvůli utajování dokumentů

Aktualizováno

Tribunál Evropské unie ve středu zamítl žalobu holdingu Agrofert na Evropský parlament (EP). Firma se žalobou chtěla domoci přístupu k dokumentům, jež se týkají rezoluce o střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Agrofert požadoval poskytnutí závěrečné auditní zprávy Evropské komise (EK) a dopisu, který kvůli střetu zájmů poslala Babišovi. Soud dospěl k závěru, že EP řádně odůvodnil utajení dopisu a že část zprávy už zveřejnila samotná komise.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Na stole je vlajka Agrofertu a České republiky

Článek

Spor se týkal dokumentů, které předloni vedly europoslance ke schválení rezoluce kritizující Babišův střet zájmů. České orgány také rezoluce vyzývala k ochraně evropského rozpočtu. Firma tvrdila, že jejich zpřístupnění je ve veřejném zájmu, což ale parlament odmítl.

Firmy z Agrofertu neuspěly se žalobou na Evropskou komisi

Evropa

Soudci v Lucemburku ve středečním rozhodnutí dospěli k závěru, že část auditní zprávy už zveřejnila komise, a firma tedy nemá důvod žádat o její poskytnutí parlament. Nic na tom nemění ani fakt, že komise nezveřejnila úplnou zprávu, neboť podle soudu by Agrofert stejně neměl nárok na zpřístupnění neveřejné části.

V případě dopisu pak podle soudců EP dostatečně zdůvodnil, proč by jeho zpřístupnění mohlo „ohrozit cíl auditního šetření, a to tím spíše, že vzhledem k přímému zapojení českého předsedy vlády bylo vždy důležité respektovat důvěrnost dialogu mezi ním a komisí“.

Audit komise dospěl k závěru, že Babiš měl jako český premiér rozhodující vliv na Agrofert, i když jej vložil do svěřenských fondů. Babiš nesouhlasil a tvrdil, že vyhověl českým zákonům.

Europoslanci měli s Babišem za jeho působení v čele české vlády dlouhodobé spory. Ve svých usneseních jej vyzývali, ať se vzdá vlivu na Agrofert, nebo odstoupí z vládní funkce. Premiér to odmítal a europoslance obviňoval ze zaujatosti kvůli jejich politické příslušnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám