Hlavní obsah

Nejméně 61 migrantů zahynulo při potopení lodě u Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).

Foto: STR, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Velké množství migrantů, kolem 61, zřejmě zahynulo poté, co mohutné vlny potopily jejich plavidlo, které vyrazilo z přístavu Zuára na severozápadě Libye s 86 lidmi na palubě,“ uvedla IOM.

„Většina z nich pocházela z Nigérie, Gambie a dalších afrických zemí,“ dodala organizace, podle níž byli zachránění migranti převezeni do detenčního zařízení v Libyi.

„Letos přišlo o život v centrálním Středomoří již více než 2250 lidí,“ napsal na sociální síti X mluvčí IOM Flavio di Giacomo. „Toto obrovské číslo ukazuje, že bohužel neděláme dost pro záchranu životů na moři,“ dodal.

Migranti v centrálním Středomoří mířící do Evropy vyplouvají převážně na malých člunech z Libye či Tuniska ve snaze dosáhnout břehů Itálie. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos připlulo po této trase do Itálie již více než 153 000 migrantů.

Problém s množstvím migrantů je třeba řešit rázněji, shodli se Sunak a Meloniová

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám