Hlavní obsah

Problém s množstvím migrantů je třeba řešit rázněji, shodli se Sunak a Meloniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problém s vysokým počtem migrantů, kteří volí nelegální cestu do evropských zemí, je třeba řešit rázněji a tvrději zakročit proti pašerákům, shodli se v sobotu při setkání v Římě italská premiérka Giorgia Meloniová a britský ministerský předseda Rishi Sunak. Ten mimo jiné řekl, že množství běženců, kteří připlouvají do Itálie, je neudržitelné a že k věci je třeba přistupovat s radikalismem britské expremiérky Margaret Thatcherové, uvedla agentura ANSA.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak se svým italským protějškem Giorgií Meloniovou

Článek

Oba premiéři se dohodli, že budou společně financovat projekt, který má usnadnit dobrovolné návraty migrantů do zemí původu. Londýn a Řím se také shodují v tom, jak problém s počty migrantů na domácí půdě řešit - v obou zemích existují plány, jak posílat žadatele o azyl do třetích zemí, kde budou na vyřízení svých žádostí čekat. Itálie uzavřela dohodu s Albánií, Británie se Rwandou, v obou případech ale další postup této praxe prozatím zablokovaly soudy.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Loď italské pobřežní stráže s vylovenými migranty u ostrova Lampedusa. Archivní snímek ze září

„Naši odpůrci strkají hlavu do písku a domnívají se, že se ten problém vyřeší sám, ale to nefunguje. Jen se podívejte na Lampedusu, kam letos dorazilo 50 procent všech přistěhovalců: To už není udržitelné, není to správné a je to nemorální,“ řekl Sunak. „My musíme také odrazovat. Pokud migranti přijedou do Británie nebo Itálie nelegálně, nebudou moci zůstat, v tom musí být jasno,“ doplnil.

Italský plán na přesun uprchlíků do Albánie budí vášně, opozice mluví o evropském Guantánamu

Evropa
Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloniová a její britský protějšek Rishi Sunak

Sunak se v sobotu zúčastnil i akce premiérčiny krajně pravicové strany Bratři Itálie, kde mluvil i o někdejší britské konzervativní premiérce Thatcherové. „Thatcherová chápala, že plány jsou významné jen tehdy, když jsou uskutečnitelné… Nikdy se nevzdávala, ani když byla bitva složitá, a my dnes musíme tento thatcherovský radikalismus aplikovat na ilegální migraci,“ řekl britský premiér.

Sunak se rok před britskými volbami snaží prosadit zákon o deportacích migrantů do Rwandy a uskutečnit plán i po verdiktu Nejvyššího soudu, který ho v listopadu zamítl. Italská snaha posílat ročně až 36 000 migrantů do Albánie narazila u albánského ústavního soudu, který tento týden ratifikaci dohody dočasně pozastavil.

Británie výrazně omezí migraci, včetně té legální, oznámil ministr vnitra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám