Hlavní obsah

Zadržený miliardář Majský je zdráv, byl převezen do Bratislavy

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ministr vnitra Vladimír Palko na mimořádní tiskové konferenci potvrdil zprávy o zadržení podnikatele Jozefa Majského. "Důvodem opětovného zadržení je výpověď svědka, který tvrdil, že Majský na něj vyvíjel nátlak, aby změnil svou výpověď v jeho prospěch," řekl Palko. Informace syna, že Majský při zadržení zkolaboval, ministr vyvrátil.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Speciální jednotka policie podle Palka vyzvala v deset hodin Majského, aby opustil svou vilu. Když nereagoval, policie automobilem přerazila plot, vnikla do objektu a Majského zadržela.

Majský je v pořádku

Ministr dementoval informace Majského syna, že podnikatel při zákroku zkolaboval. "Soud do 48 hodin rozhodne o uvalení vazby. Musí se přehodnotit situace, aby Majský neměl možnost ovlivňovat svědky na svobodě," dodal Palko.  

Podnikatel byl v sobotu propuštěn z věznice v Leopoldově, kde strávil osm měsíců. Byl obviněn z organizování zločinecké skupiny s cílem vytunelovat nebankovní finanční subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest. Přes 170 tisíc Slováků si do těchto institucí pod vlivem masivní reklamy s příslibem vysokých úroků uložilo své peníze. V obou institucích se shromáždilo asi deset miliard korun. Majský byl známý svými dobrými kontakty na slovenské politiky a jeho loňské zatčení bylo určitým překvapením.

Za Majským podle syna docházel psychiatr

Majský měl už ve vězení zdravotní potíže a podle vyjádření jeho syna snášel pobyt ve vězení velmi těžce. "Jeho zdravotní stav není dobrý a po zásahu kukláčů je otec v ohrožení života. Jeho psychický stav byl tak špatný, že by nezvládl ani hospitalizaci, proto chodil psychiatr k němu domů," tvrdil jeho syn. Podle něho Majský po propuštění slíbil, že bude na každý výslech docházet na policii a neopustí území Slovenské republiky. Syn proto nechápe, proč se zákrok speciální jednotky konal.

Miliardář se pokusil utéct

Majský se 21. října 2002 po obvinění pokusil opustit území Slovenska v automobilu své manželky Diany Dubovské, poslankyně slovenského parlamentu. Na hranicích s Rakouskem však byl zadržen a umístěn do vyšetřovací vazby. Propuštění Majského proto pobouřilo ministra spravedlnosti Daniela Lipšice. "Neumím si představit jasnější důvod útěkové vazby než to, že Majského zadržela policie při pokusu opustit území Slovenska," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám