Hlavní obsah

Zadržena Čečenka, která sháněla teroristům peníze a zbraně

Novinky, DPA, ČTK, Izvestija

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ

Ruské jednotky zatkly v Čečensku jednatřicetiletou Natalii Chalkajevvou, která je podezřelá, že organizovala nábor sebevražedných atentátnic. Uvedl to ve středu představitel ruské bezpečnostní služby (FSB) Ilja Šabalkin. Žena údajně také fungovala jako spojka mezi jednotlivými povstaleckými skupinami a vybírala pro ně peníze v zahraničí, včetně ČR.

Foto: Jiří Hadaš

Jiří Hadaš s odstupujícím prezidentem Pavlem Kožíškem

Článek

Podle deníku Izvěstija byla zatčena ve městě Urus-Martan na jihozápadě Čečenska. Šabalkin sdělil, že příslušníci ruských speciálních jednotek zabavili Natalii Chalkajevové pás s výbušninami a mobilní telefon zakoupený v arabských zemích. Ten využívala ke kontaktům s lidmi, kteří rebely financovali.

Mluvčí FSB dále uvedl, že žena měla kromě České republiky údajně kontakty také ve Spojených arabských emirátech, Německu, Polsku, Turecku a Rakousku a dalších zemích.

Žena podle Šabalkina v uplynulých měsících často cestovala z Čečenska. Účelem cest bylo údajně získat v zahraničí peníze na teroristické útoky i obstarat teroristům zbraně a výbušniny. Organizovala také nábor mladých sebevražedných atentátnic.

Podle listu Izvěstija etnická Čečenka, která žila u města Kurgan na Uralu, vzbudila pozornost ruských bezpečnostních služeb, když se letos v létě najednou objevila v Čečensku a pak zmizela.

Dopaden třetí podezřelý z atentátů na letadla

Ruská generální prokuratura současně oznámila, že po Arměnu Arutjuňanovi a Nikolaji Korenkovovi byl zadržen třetí podezřelý z účasti na atentátech z 24. srpna, při nichž explodovaly na palubách dvou letadel bomby. Při pádu strojů zahynulo 90 lidí. [celý článek]

Třetím zadrženým je policejní kapitán Michail Artamonov z moskevského letiště Domodědovo, odkud stroje startovaly. Už podle dřívějšího prohlášení ruského generálního prokurátora Vladimira Ustinova zatkl a bez osobní kontroly hned zase propustil dvě Čečenky, kterým úřady atentát připisují. Zadržen již  byl překupník s letenkami a zaměstnanec letiště, kterého jedna z žen údajně podplatila.

Reklama

Výběr článků

Načítám