Hlavní obsah

Žádná dovolená. Kadyrov bere zpátečku

Moskva

Vůdce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov setrvá ve své funkci a nemá v úmyslu v blízké budoucnosti rezignovat ani odejít na časově neomezenou dovolenou. Napsala to agentura TASS s odvoláním na Kadyrovovo prohlášení na sociální síti.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Článek

„Samozřejmě že nemám právo jen tak odejít. Lidé mi svěřili vedení regionu. A je mou svatou povinností tuto důvěru naplnit. (…) Mohu odejít jen tehdy, když se zeptám lidu a prezidenta Ruska. Rozhovory o dovolené na dobu neurčitou necháme prozatím na jindy,“ napsal Kadyrov.

V sobotu Kadyrov v aplikaci Telegram napsal, že si zaslouží od své funkce „pauzu na dobu neurčitou“. „Myslím, že nadešel čas, abych odstoupil od moci,“ prohlásil Kadyrov ve videu.

Potřebuji si dát pauzu, překvapil čečenský lídr Kadyrov

Zahraniční

Expert na Kavkaz z Institutu politických studií v Estonsku Ivan Klyszcz byl ohledně odchodu Kadyrova z politické scény skeptický. „Podobné věci říkal už v minulosti,“ uvedl Klyszcz a pokračoval: „Taková prohlášení většinou přicházejí, když chce něco od ruského prezidenta Vladimira Putina, třeba jen to nejmenší vyjádření podpory.“

Toho se šéfovi Čečenska dostalo. Agentura Interfax napsala, že mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že Kreml počítá s tím, že Kadyrov zůstane v čele Čečenska. A Kadyrov s ohledem na délku svého setrvání ve funkci reagoval: „Teď jsem se rozhodl překonat současný rekord. Uvidíme, možná ho překonám,“ napsal v úterý na Telegram.

Pětačtyřicetiletý Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007. Čečenský vůdce je jednou z nejmocnějších osob v Ruské federaci a má blízké vztahy s prezidentem Putinem. Naposledy se oba muži setkali 5. srpna v Soči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám