Hlavní obsah

Za urážku proroka dostal učitel 3 roky a 300 ran bičem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Ke třem letům vězení a 300 ranám bičem byl v úterý v saúdskoarabské metropoli Rijádu odsouzen učitel za urážku proroka Mohameda, které se údajně dopustil v hodině literatury. Učiteli přitom hrozil trest smrti za odpadlictví od víry.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Učitel Muhammad Samí, působící na škole při ministerstvu obrany, se provinil vůči islámskému způsobu výuky tím, že použil v souvislosti se slavným syrským básníkem žehnající formulaci, vyhrazenou výhradně pro proroka Mohameda. Tvrdý trest si vysloužil i proto, že žákům řekl, že smilstvo - tedy nemanželský pohlavní styk - je přípustné a není hříchem.

Odvolací soud, na jehož výrok čekal obviněný učitel tři roky, přitom zmírnil verdikt soudu první instance, který kvalifikoval pedagogovo provinění jako odpadlictví od víry.

Rozsudek nad svobodomyslným učitelem padl právě v den, kdy král Fahd vyhověl příslušné žádosti a povolil vytvoření první nevládní organizace na obranu lidských práv v Saúdské Arábii. Král povolil vznik organizace nazvané Národní sdružení na obranu lidských práv po schůzce s korunním princem Abdalláhem ibn Abdalem Azízem Saúdem, který de facto řídí saúdskoarabské království kvůli podlomenému zdraví svého otce.

Korunní princ požehnal tomuto rozhodnutí a přislíbil nové organizaci podporu všech zainteresovaných stran, řekl jeden ze zakladatelů nové organizace, člen královy Poradní rady Abdalláh bin Sálih Ubajd.

Reklama

Výběr článků

Načítám