Hlavní obsah

Za svá "drzá" slova pilot letadla už nikdy neuvidí Izrael

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

"Vítejte v Palestině," přesně tato krátká věta rozžhavila do běla cestující v letadle italské společnosti Alitalia po přistání v Tel Avivu. Vyslovil ji totiž v úterý pilot stroje při rozloučení převážně s židovskými pasažéry i posádkou. Svou "troufalost" odnese zcela jistě kázeňským postihem a i přeložením z linek létajících do Izraele.

Foto: Stanislava Dvořáková

Úvodní slovo přednesl ing. Jiří Soukup, čestný člen SSPE a aktivní kurátor Galerie na mostě v Hradci Králové, na kytaru zahrála Dominika Švendová.

Článek

Alitalia oznámila sankce jen několik hodin po incidentu.  "Podobný prohřešek nemůže nikomu jen tak projít. Jedna věc je jistá, náš pilot určitě nechtěl nijak napadnout Izrael," uvedl k události mluvčí letecké společnosti Orly Segal. Uvedl dále, že pilot se podrobí kárnému řízení, v němž se má zjistit, zda svá slova myslel jako "zpestření" rozloučení s cestujícími, či šlo jen o jeho "neznalost" polického zeměpisu. Zatím se ho ale prý společnosti nepodařilo zkontaktovat.

Kontroverzní výrok padl na palubě nočního letu z Říma do Tel Avivu. Alitalia se začala případem zabývat jen několik desítek minut poté, co pasažéři a izraelská posádka stroje požádali jménem Izraele dodatečné vysvětlení ožehavé věty. Všem zmíněným se už Alitalia omluvila s tím, že "nešlo o zodpovědný čin".

Tryzna za zemřelé narušena 

Izrael si dnes připomíná smrt 21,54 tisíce lidí, jež zahynuli během izraelských válek. Většina cestujících se vracela domů k rodinám, aby si oběti bojů připomněla na "rodné půdě".  

Podobný případ se odehrál už v minulosti, kdy přibližně stejná slova pronesl kapitán letadla francouzské společnosti Air France. 

Reklama

Výběr článků

Načítám