Hlavní obsah

Z vraždy novináře Kuciaka obvinili podnikatele Kočnera

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Kontroverzní podnikatel Marian Kočner byl obviněn z objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ve čtvrtek to uvedla slovenská média s odvoláním na policejní zdroje a následně to na tiskové konferenci potvrdila i slovenská speciální prokuratura.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Na tiskové konferenci vystoupil tým dozorujících prokurátorů úřadu speciální prokuratury. Jejich totožnost byla utajena. Zaznělo, že Kočner byl obviněn 8. března a důvodem vraždy byla Kuciakova novinářská činnost.

„Obvinění bylo Kočnerovi doručeno tento čtvrtek,“ řekl prokurátor.

V rámci vyšetřování bylo prý vyslechnuto 17 podezřelých, 225 svědků, byla učiněna jedna konfrontace a došlo také na 41 prohlídek těla a 53 domovních prohlídek. Spis má 38 svazků a přes 15 tisíc stránek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Spis týkající se vraždy Jána Kuciaka má přes 15 tisíc stránek

Mohou padnout další obvinění

Prokurátor nevylučuje, že v budoucnu budou vznesena i další obvinění. „Víme, jakým způsobem a kdo obstaral střelnou zbraň i střelivo. Střelnou zbraň v současnosti nemáme, máme však důkazy, které jasně ukazují, o jakou zbraň a střelivo šlo. Zbraň i střelivo byly upraveny,“ uvedl prokurátor.

V září byli v souvislosti s vraždou zadrženi na jižním Slovensku čtyři muži a jedna žena. Střelcem měl být Tomáš Szabó, řidičem Miroslav Marček, zprostředkovatelem činu Zoltán Andruskó a objednavatelkou Alena Zsuzsová. Andruskó začal ve vazbě spolupracovat s vyšetřovateli. Tímto způsobem přišla policie na kontakty mezi Zsuzsovou a Kočnerem.

Na tiskové konferenci zaznělo, že čtyřem obviněným navrhl vyšetřovatel 11. března prodloužení vazby o dalších sedm měsíců.

Prokurátor nevyloučil, že v budoucnu budou vznesena i další obvinění.

Kočner je momentálně umístěn ve vazbě v Banské Bystrici, ale v souvislosti s jinou kauzou, podezřením na podvod. Případ se týká falšování směnek komerční televize Markíza ve výši téměř 70 milionů eur (1,8 miliardy korun).

Podnikatel, o němž Kuciak napsal několik článků, dosud nebyl s vraždou oficiálně spojován. Bylo však známo, že v minulosti vyhrožoval novináři po telefonu.

„Teď se začnu zajímat já o vás, pane Kuciak, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat a budu i já zveřejňovat vše, co na vás najdu,“ řekl.

​Dva dny poté podal Kuciak na generální prokuratuře trestní oznámení. Podání pak prošlo na krajskou a okresní prokuraturu. Okresní prokuratura tvrdila, že verbální projev Kočnera vůči Kuciakovi je možné hodnotit jako společensky nevhodný, ale nenaplnil znaky skutkové podstaty přečinu nebezpečného vyhrožování.

Kuciak a Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové demonstrace, které vedly k pádu vlády premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Italové se prý na činu nepodíleli

V souvislosti se zločinem se mluvilo i o možné italské stopě, podle prokurátora se však Italové na vraždě nepodíleli. „Není proto potřebné, aby se vražda nadále vyšetřovala společně s Itálií,“ dodal prokurátor.

Původní informace naznačovaly, že za vraždou mohli stát italští podnikatelé žijící na východním Slovensku s propojením na kalábrijskou mafii ´Ndrangheta, kteří měli mít kontakty na slovenském úřadě vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám